Αίγα βραστή ιδανική για τα χειμωνιάτικα κρύα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  2 κιλά αίγα από μπούτι, με το κόκαλο, σε μεγάλα κομμάτια
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη, ολόκληρη
  •  2 λίτρα νερό
  •  χυμός από 2 λεμόνια + επιπλέον κατά βούληση, για το σερβίρισμα
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή απλό)
  •  1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου, ελαφρώς κοπανισμένοι
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  ξηρή μυζήθρα χοντροτριμμένη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τη γίδα βραστή, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας καλά τα κομμάτια της γίδας και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο στη χύτρα.
  • Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη γίδα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές.
  • Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  • Ρίχνουμε το νερό, τον χυμό λεμονιών, το μπούκοβο, το κύμινο, τις δάφνες, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζοντας τη βαλβίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βράζουμε τη γίδα για 60 λεπτά.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
  • Ελέγχουμε αν έγινε το κρέας. Αν όχι, ξανακλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10-20 λεπτά (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος), μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
  • Αν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε πιατέλα.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον ζωμό μόνο του, με ξεσκέπαστο σκεύος για 10 λεπτά.
  • Μοιράζουμε σε πιάτα ζωμό και κρέας και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μυζήθρα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε επιπλέον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί

Πηγή: eleftherostypos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο