Της Μαρία Μαυρουδή*
Ανεξαιρέτως όλα τα παιδιά έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, κλίσεις και ταλέντα. Κάποια παιδιά όμως χαρακτηρίζονται ως χαρισματικά ή προικισμένα.
Τα χαρισματικά λοιπόν ή προικισμένα παιδιά αποτελούν έναν πληθυσμό που χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετικά ευρεία κλίμακα δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Τα παιδιά αυτά βρίσκονται κάποια χρόνια μπροστά από τους συνομηλίκους τους σε μια ή περισσότερες γνωστικές περιοχές. Ως χαρισματικότητα λοιπόν αναφέρεται η αλληλεπίδραση τριών βασικών ομάδων: γενικών άνω του μέσου όρου, υψηλών επιπέδων αφοσίωσης στην εργασία και υψηλών επιπέδων δημιουργικότητας. Παράλληλα τα προικισμένα παιδιά είναι αυτά που διαθέτουν ή είναι ικανά ν’ αναπτύξουν αυτό το σύνθετο σύνολο χαρακτηριστικών και να εφαρμόσουν σε οποιονδήποτε δυνητικά αξιόλογο τομέα της ανθρώπινης επίδοσης.
Αν και δεν ήταν πάντα εύκολο ν’ αναγνωρισθούν τα προικισμένα παιδιά έχουμε τις περιπτώσεις δυο ιδιοφυιών όπως ο Αϊνστάιν και ο Μπετόβεν, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από τους δασκάλους τους μέχρι την ενηλικίωσή τους, ως «ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΧΩΣ ΕΛΠΙΔΑ» και «ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΙ ΜΑΘΗΣΕΩΣ». Ο Αϊνστάιν μάλιστα είχε αποτύχει όταν υποβλήθηκε σε IQ τεστ, ενώ απορρίφθηκε στις πρώτες του εισαγωγικές εξετάσεις από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης .
Σε αντιδιαστολή, με τους Μπετόβεν και Αϊνστάιν, έχουμε την περίπτωση του σύγχρονου Έλληνα Νίκου Λυγερού, που αναγνωρίστηκε από τα πρώτα του βήματα ως ένα ιδιαίτερα χαρισματικό και προικισμένο παιδί. Ο Νίκος Λυγερός είναι πολυπράγμων ερευνητής (μαθηματικά, ποίηση, ζωγραφική), γνωστός για τον ιδιαίτερη υψηλό δείκτη νοημοσύνης του (189 στην κλίμακα Stanford – Binet) και ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους που υπάρχουν στον κόσμο. Γεννήθηκε στο Βόλο το 1968. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της Άλγεβρας και της Θεωρίας αριθμών και συνδυαστικής. Είναι επίσης διερμηνέας – μεταφραστής στα Γαλλικά Δικαστήρια. Επίσης έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλεξάνδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων. Ο Νίκος Λυγερός ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του. Τέλος ίδρυσε την οργάνωση «The Pi Society» την οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει ΙQ 176 και πάνω. Είναι μέλος της ΜΕΝΣΑ.
- Η Μαρία Μαυρουδή είναι δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών