υλικά
1 κ. ώριμα βερίκοκα
3 φλ.τσ. ζάχαρη
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 φλ.κ. Σάμος Anthemis*
3-4 γαρύφαλλα
παρασκευή
Πλένουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε σε κύβους περίπου 1.5 εκ.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο μαζί με τη ζάχαρη, το γλυκό κρασί και τα γαρύφαλλα.
Αφήνουμε να πάρουν βράση ενώ ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Συγχρόνως, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Λυώνουμε ελαφρά τα φρούτα πιέζοντας με το εργαλείο του πουρέ μέσα στην κατσαρόλα (εκτός αν μας αρέσει να υπάρχουν κομματάκια φρούτου μέσα).
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά ενώ ανακατεύουμε συχνά, και συνέχεια όταν η μαρμελάδα αρχίσει να πήζει.
Τότε προσθέτουμε το λεμόνι. Οταν αποκτήσει την υφή αραιού ζελέ, στα 6′-7′ περίπου από την έναρξη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα γαρύφαλλα.
Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμη, έχουμε βάλει από πριν ένα πιατάκι στην κατάψυξη.
Ρίχνουμε σ’ αυτό μια μικρή κουταλιά μαρμελάδα και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 2′.
Σπρώχνουμε λίγο τη μαρμελάδα με το δάχτυλό μας: αν μείνει εκεί που τη σπρώξαμε είναι έτοιμη, ενώ αν απλώσει αμέσως, χρειάζεται να τη βράσουμε μερικά λεπτά ακόμη.
Προσοχή, όμως, γιατί δεν πρέπει να παραβράσει.
Την φίνα αυτή μαρμελάδα μπορούμε να τη σερβίρουμε και σαν επιδόρπιο, με εκλεκτό στραγγιστό γιαούρτι ή δίπλα σε παγωτό βανίλια, με καβουρδισμένα αμύγδαλα, συνοδεύοντας το επιδόρπιο με το γλυκό κρασί που χρησιμοποιήσαμε.
* κατά προτίμηση, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα άλλο γλυκό κρασί Σάμος ή και Μοσχάτο Ρίου Πατρών.
Πηγή: athinorama.gr