Νέες ανάσες ελευθερίας πρόκειται να πάρουν τις επόμενες μέρες οι εμβολιασμένοι πολίτες, καθώς έρχονται αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων.
Όσοι πήραν την απόφαση και εμβολιάστηκαν θα επανακτήσουν την κανονικότητα που στερήθηκαν χωρίς να παραμένουν όμηροι των αρνητών.
Πρόκειται για ένα ακόμη κίνητρο από την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί ώθηση στην εμβολιαστική διαδικασία, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Η διασκέδαση και η εστίαση πρόκειται να λειτουργήσουν ουσιαστικά βάσει ενός διαχωρισμού των χώρων αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς.
Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
«Καμπανάκι» για τις νεότερες ηλικίες
Για αυξητική τάση των κρουσμάτων που παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες έκανε λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.
Πως θα λειτουργήσει η διασκέδαση-εστίαση
Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Αμιγείς χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Β. Μικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Έλεγχοι στη διασκέδαση
Το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19.
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις 15 Ιουλίου.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Διχάζει τους επιχειρηματίες η απόφαση
Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το κοροναϊό.
Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το νέο μοντέλο, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.
Ο ΣΕΦ κ. Γιάννης Μπαξεβάνης και ο κ. Μιχάλης Επιτροπίδης Γ.Γ. Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους προβληματισμούς των ανθρώπων της εστίασης που βρίσκονται μπροστά από ένα δίλημμα που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον των καταστημάτων τους.
«Όταν έχει εμβολιαστεί το 1/3 του πληθυσμού, ένας επιχειρηματίας δεν θα διώξει το 60%. Το είχαμε ζήσει και με τον αντικαπνιστικό νόμο και είχαμε πτώση τζίρου πάνω από 40%. Μετά από τόση πτώση του τζίρου δεν γίνεται να διώχνουμε τους πελάτες μας.», τόνισε από πλευράς του ο κ. Επιτροπίδης.
πηγή: in.gr