Μεγάλες ζημιές από έναν καύσωνα που φαίνεται να έχει και συνέχεια έχουν καταγραφεί ήδη στον κρητικό αμπελώνα, όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Ιδιαίτερα για τα επιτραπέζια σταφύλια, οι ζημιές είναι ήδη σε πάρα πολλές περιπτώσεις καθοριστικές, έχοντας καταστήσει τα σταφύλια τους μη εμπορεύσιμα. Ο δρόμος της αποζημίωσης των αμπελουργών από τον ΕΛΓΑ – σύμφωνα με τον συνδικαλιστή – είναι μονόδρομος, και σήμερα το πρωί θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Οργανισμού στην Κρήτη Νίκο Δασκαλάκη, ζητώντας του να στείλει εντός της ημέρας κλιμάκιο που θα ξεκινήσει μία πρώτη αυτοψία στις πληγείσες αμπελουργικές ζώνες, με το φαινόμενο βέβαια, όπως όλα δείχνουν, να μην έχει πει ακόμα την “τελευταία του κουβέντα”!
«Είναι περιοχές στον νομό Ηρακλείου που τις τελευταίες μέρες έχουν “καταγράψει” 40άρια ή και πάνω από 40 βαθμούς στη Μεσαρά, όπως για παράδειγμα στην Πλώρα και αλλού. Αλλά πέρα από τη Μεσαρά, έχουμε στο βόρειο μέτωπο 37άρια, αλλά και 40άρια, ανάλογα τις περιοχές. Δηλαδή, όταν μιλάμε για αμπέλια που είναι νοτικά ή για αμπέλια που βρίσκονται μέσα σε λάκκους, εντοπίστηκαν περιπτώσεις θερμοκρασιών και πάνω από 40», είπε χθες στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, σε τέτοιες περιοχές ήδη οι ζημιές φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.: «Το φαινόμενο του καύσωνα, βέβαια, συνεχίζεται. Ήδη οι ζημιές είναι τέτοιες που φαίνονται με γυμνό μάτι, και φαίνεται πως κάποιοι αμπελώνες έχουν βγει ήδη εκτός εξαγωγών. Από ’κει και πέρα, ο ΕΛΓΑ από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πρέπει να βγει έξω για να καταγράψει τις ζημιές. Βέβαια, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που γίνονται για την εβδομάδα που έρχεται, τότε θα έχουμε πλέον εκτεταμένες ζημιές. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί θα επικοινωνήσω και εγώ με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ, γιατί θεωρώ ότι ήδη με γυμνό μάτι μπορεί να γίνει σήμερα μια πρώτη καταγραφή, ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη του φαινομένου», επισήμανε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Εμείς πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ»
Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι υποχρεωμένοι να βγουν στην ύπαιθρο χωρίς καμία χρονοτριβή και ο ΕΛΓΑ είναι επίσης υποχρεωμένος να καλύψει τις ζημιές με τα λεφτά που πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες.
«Συνιστώ ψυχραιμία από την πλευρά των παραγωγών. Διότι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αμπελώνες είναι ασφαλισμένοι. Και είναι ασφαλισμένοι με χρήματα των ίδιων των παραγωγών. Ο παραγωγός, δηλαδή, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Διότι η ασφάλεια είναι πλέον ιδιωτική και στηρίζεται σε χρήματα του ίδιου του παραγωγού. Δε βάζει το κράτος χρήματα. Και φυσικά ο καύσωνας είναι μέσα στα ασφαλιζόμενα αίτια»…
Και όταν ρωτήσαμε τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη «τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που ο κρατικός μηχανισμός “σφυρίξει” αδιάφορα ως προς τις διαδικασίες (κάτι που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές)», εκείνος μας απάντησε: «Εμείς θα είμαστε δυναμικά παρόντες. Έχουμε στο παρελθόν διάφορες ιστορίες. Αλλά σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να στηρίξουν τον παραγωγό, διότι το φαινόμενο συνεχίζεται και οι ζημιές θα είναι μεγάλες. Ήδη πολλά αμπέλια είναι εκτός εξαγωγής. Και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένες περιοχές. Είναι σε όλες τις περιοχές, ανάλογα με την κάθε περιοχή που βρίσκεται το αμπέλι. Όμως, πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από τον καύσωνα, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των μετεωρολογικών φαινομένων»…
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ξεκαθαρίζει ότι «οι ζημιές είναι σε όλες τις ποικιλίες και όχι μόνο στα επιτραπέζια σταφύλια. Απλά, στα επιτραπέζια σταφύλια οι ζημιές είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τα άλλα, τα σταφιδάμπελα δηλαδή και τα κρασάμπελα»…
«Χάσαμε μια πολύ καλή χρονιά»
«Ήταν εξαιρετική χρονιά. Μέχρι που ήρθε αυτός ο καύσωνας», λέει με πόνο ψυχής ο αμπελουργός και στέλεχος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος εξηγεί γιατί δείχνει να είναι προς το παρόν μικρότερη η ζημιά στα αμπέλια με σχήμα V:
«Τα αμπέλια που έχουν σχήμα V έχουν περισσότερα φύλλα που δεν τα περνάει ο ήλιος και δε λιάζονται τα σταφύλια. Όσα σταφύλια όμως λιάζονται, δεν πρόκειται να τρυγηθούν».
Ο Γιώργος Στειακάκης συνέχισε λέγοντας πως τα σταφύλια σχηματίζονται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό στο οποίο βρίσκεται σήμερα σε μεγάλες ρώγες. Όμως, μπορεί να είναι χοντρά, ωστόσο δεν έχουν ακόμα προλάβει να αποκτήσουν ζάχαρα. Και έτσι θα δε θα αναπτυχθούν παραπέρα. Θα μείνουν στα στάδιο που βρίσκονται, δηλαδή, και δε θα τρυγηθούν. Τα σταφύλια του δεύτερου σταδίου, τα οποία βρίσκονται σε πιο μικρό στάδιο και δεν είχαν προλάβει να χοντρύνουν, θα έχουν τη μικρότερη ζημιά, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν τα “είδε” ο ήλιος. Γιατί και αυτά, εφόσον λιάζονται, με δεδομένο ότι δεν έχουν αποκτήσει ζάχαρα, δε θα προχωρήσουν από τώρα και μετά.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Σε μια χρονιά που εξελισσόταν πάρα πολύ καλά και που περίμενα πως θα ήταν πολύ δυνατή για μας, έρχεται ο καύσωνας και φέρνει τα πάνω κάτω», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός και στέλεχος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης.
Στο μεταξύ, επειδή το φαινόμενο δείχνει πως θα έχει και συνέχεια, ο ίδιος περιμένει ακόμα χειρότερες καταστάσεις. «Ακόμα και τα αμπέλια V, που σήμερα δεν έχουν τόσο μεγάλες ζημιές, θα πληγούν και αυτά μέσα στις επόμενες μέρες, αν και εφόσον συνεχιστεί το φαινόμενο του καύσωνα», επισήμανε προς την εφημερίδα μας ο Γιώργος Στειακάκης.
Καταλήγοντας, ο κ. Στειακάκης τόνισε ότι σαφώς και θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και αναγκαίο να βγουν από σήμερα στα αμπελοχώρια οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά σίγουρα, όπως είπε, ο οργανισμός θα παρακολουθεί και την εξέλιξη του φαινομένου, αφού δε θα πρέπει να υπάρξουν, ενδεχομένως, βιαστικά συμπεράσματα που δε θα αποτυπώνουν με τον σωστό και ολοκληρωμένο τρόπο την έκταση της καταστροφής.
Πηγή: neakriti.gr