Υλικά για την καρυδόπιτα
- 7 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 60 ml σπορέλαιο
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. κακάο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
- 120 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
Υλικά για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- φλούδα πορτοκαλιού
Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 200 ml κρέμα γάλακτος
Άλλα υλικά
- καρυδόψιχα κοπανισμένη, για το στόλισμα
Υλικά για το Zacapa Old Fashioned
- 60ml ρούμι Zacapa 23
- 10ml απλό σιρόπι ζάχαρης
- 2 «ριξιές»/σταγόνες Angostura bitters
- 2 «ριξιές»/σταγόνες bitter σοκολάτας
- μια φλούδα πορτοκαλιού
- ξύσμα μαύρης σοκολάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με σύρμα μέχρι να αφρατέψει και να αυξηθεί σε όγκο το μείγμα.
2) Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
3) Σε μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και την καρυδόψιχα.
4) Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα με την καρυδόψιχα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής να ενωθούν σε ενιαίο μείγμα.
5) Προσθέτουμε την κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά.
6) Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 40-50 λεπτά.
7) Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς για περίπου 1 ½ – 2 ώρες. Έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια, χωρίς να την βγάλουμε από το ταψί.
8) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, για περίπου 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς κι όσο είναι ακόμα χλιαρό, περιχύνουμε με αυτό την καρυδόπιτα σιγά-σιγά.
9) Αφήνουμε ν’ απορροφήσει το σιρόπι κι ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει τη ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να λιώσει η κουβερτούρα και να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
10) Απλώνουμε την επικάλυψη σοκολάτας πάνω στην καρυδόπιτα.
11) Στολίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
12) Ετοιμάζουμε το Zacapa Old Fashioned: Ρίχνουμε το ρούμι Zacapa 23 με το σιρόπι ζάχαρης, το Angostura bitters και το bitter σοκολάτας σε ένα ποτήρι ανάδευσης με άφθονο πάγο. Αναδεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα με τη βοήθεια ενός κουταλιού, ώσπου η επιφάνεια του ποτηριού ανάδευσης να παγώσει. Σουρώνουμε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι τύπου Old fashioned με αρκετό πάγο. Ψεκάζουμε τα χείλη του ποτηριού πιέζοντας τη φλούδα πορτοκαλιού ώσπου να βγουν τα έλαιά της. Στη συνέχεια την πετάμε.Γαρνίρουμε με το ξύσμα της μαύρης σοκολάτας.
Πηγή: madameginger.com