Μαρμελάδα πορτοκάλι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1½ κιλό ώριμα πορτοκάλια

1 μεγάλο κόκκινο μήλο, καθαρισμένο

2 κιλά ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία 

Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα βγάζουμε το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών, παίρνοντας όσο μπορούμε λιγότερο λευκό μέρος. Kόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κορδελάκια.

Καθαρίζουμε και τα πορτοκάλια όσο καλύτερα μπορούμε από την άσπρη λευκή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια, και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα-λίγα.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της φλούδας και τον πολτό του φρούτου. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο: βγάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιάτο, τη φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και σέρνουμε επάνω της τη μύτη από ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που αφήνει παραμένει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο.

Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει, γιατί θα γίνει σκληρή.

Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς

Πηγή: glykesistories.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμελάδα πορτοκάλι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1½ κιλό ώριμα πορτοκάλια

1 μεγάλο κόκκινο μήλο, καθαρισμένο

2 κιλά ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

χυμός από 1 λεμόνι

Μερίδες περίπου 1,5 kg

Προετοιμασία 10΄ Μαγείρεμα 20΄

Διαδικασία 

Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα βγάζουμε το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών, παίρνοντας όσο μπορούμε λιγότερο λευκό μέρος. Kόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κορδελάκια.

Καθαρίζουμε και τα πορτοκάλια όσο καλύτερα μπορούμε από την άσπρη λευκή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια, και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα-λίγα.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της φλούδας και τον πολτό του φρούτου. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο: βγάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιάτο, τη φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και σέρνουμε επάνω της τη μύτη από ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που αφήνει παραμένει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο.

Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει, γιατί θα γίνει σκληρή.

Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Πηγή: gastronomos.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμελάδα πορτοκάλι

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

– 2 κιλά πορτοκάλια

– 8 ποτήρια νερό

– 2 κιλά ζάχαρη

– Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι

– 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε καλά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, τα στύβουμε και κρατάμε το χυμό τους για να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Πετάμε τις ίνες από τα πορτοκάλια που έχουμε στύψει και πολτοποιούμε στο μούλτι ή τρίβουμε στον τρίφτη τις φλούδες των μισών από αυτά και του λεμονιού.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πολτό στο χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε με τα 8 ποτήρια νερό για μία ώρα σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε τη μαρμελάδα να δέσει για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο αφαιρούμε τον αφρό. Γύρω στα 10 λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού.

Μόλις η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις βανίλιες. Τέλος, την τοποθετούμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίσουμε μέχρι να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι.  Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βάζο, θα πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο.
Πηγή: lovecook.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμελάδα πορτοκάλι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1½ κιλό ώριμα πορτοκάλια

1 μεγάλο κόκκινο μήλο, καθαρισμένο

2 κιλά ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία 

Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα βγάζουμε το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών, παίρνοντας όσο μπορούμε λιγότερο λευκό μέρος. Kόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κορδελάκια.

Καθαρίζουμε και τα πορτοκάλια όσο καλύτερα μπορούμε από την άσπρη λευκή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια, και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα-λίγα.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της φλούδας και τον πολτό του φρούτου. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο: βγάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιάτο, τη φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και σέρνουμε επάνω της τη μύτη από ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που αφήνει παραμένει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο.

Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει, γιατί θα γίνει σκληρή.

Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς

Πηγή: glykesistories.gr

Μοιραστείτε το άρθρο