Η συλλογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς είναι μια διαδικασία η οποία βοηθάει τα μέγιστα στην καταπολέμηση του μεγαλύτερου εχθρού της ελαιοκαλλιέργειας, του Δάκου. Πρέπει να είναι συλλογική γιατί ο Δάκος πολλαπλασιάζεται τόσο συχνά και σε τόσο ασύλληπτα μεγάλους αριθμούς που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι αργά να αντιμετωπιστεί όταν το πρόβλημα διευρυνθεί πολύ. Γι’ αυτό το λόγο η Δακοκτονία, τα συνεργεία αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί οι οποίοι εξυπηρετούν τα συνεργεία να κάνουν τη δουλειά τους, βοηθούν ώστε να κρατηθεί ο πληθυσμός σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να μην υπάρχει ζημιά σε υψηλό ποσοστό.
Φέτος σημαντικές δακοπροσβολές έχουν κάνει την εμφάνιση τους κυρίως στην Ανατολική Κρήτη. Στην Σητεία, στο Ηράκλειο και στα Χανιά έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτοι ψεκασμοί.
Ανησυχία για τη φετινή παραγωγή εκφράζει ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Μιχελάκης, ως προς την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου εξαιτίας κυρίως της δακοπροσβολής, αλλά και των παράξενων καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα αλλού να εμφανίζεται για παράδειγμα όψιμη και αλλού πρώιμη ανάπτυξη του ελαιόκαρπου.
Όσον αφορά την παραγωγή από πλευράς ποσότητας σε γενικό επίπεδο θεωρείται μικρή. Περίπου στους 80.0000 τόνους ήταν η παραγωγή στην Κρήτη την περασμένη χρονιά, κάτω δηλαδή από το μέσο όρο.
Τι προτείνει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ
Γενική εφαρμογή καταπολέμησης του δάκου, προτείνει ο κ. Νίκος Μιχελάκης. Ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να είναι γενικός, να γίνει στην ώρα του και να είναι σωστός. Υπενθυμίζεται, ο δάκος μεταφέρεται εύκολα από το ένα ελαιόφυτο στο άλλο, για αυτό και ο ψεκασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την πήξη του πυρήνα του ελαιοκάρπου.