Ο Πολιτιστικό Σύλλογος Μεσαράς πραγματοποιεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Πολιτισμού μια Δράση με την ονομασία «Μνήμες Μεσαράς» η οποία περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ιστορία, την παράδοση και τον λαϊκό κυρίως πολιτισμό της περιοχής.
Ειδικότερα στη Δράση αυτή περιλαμβάνονται και θα πραγματοποιηθούν στην πρώτη περίοδο, εντός του 2018, έργα που αφορούν σε πρώτη φάση δυο από τα κηρυγμένα ως διατηρητέα παραδοσιακά χωριά της περιοχής, τους Βώρους και τον Κουσέ, και συγκεκριμένα τις υποδράσεις:
- «Βώροι ή Βόροι. Ένα χωριό με ιστορία 5000 χρόνων». Καταγράφονται και τεκμηριώνονται στοιχεία που αφορούν στον χώρο του σημερινού χωριού, που αποτελούσε ένα δορυφορικό οικισμό της Φαιστού, κατοικημένο συνεχώς από τους πρώιμους μινωικούς χρόνος ως σήμερα, όπως αποδείχθηκε από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1978 ως το 2000.
- «Κουσές. Το ιστορικό Χωριό των Κουρμούληδων. Αρχαιολογία, ιστορία, παράδοση, Αρχιτεκτονική». Συγκεντρώνονται, καταγράφονται και τεκμηριώνονται όλα τα στοιχεία της ιστορίας του χωριού που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τους νεώτερους χρόνους σε σχέση με την δράση, τη ζωή και του πύργους των Κουρμούληδων. Τα ιστορικά στοιχεία, σχέδια και φωτογραφίες των πύργων και του παλαιού χωριού θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο.
- «Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα για την κεραμική τέχνη». Αυτό θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου για 50 παιδιά της 4ης-5ης-6ης Τάξης Δημοτικού Σχολείου (παιδιά 10-12 ετών) στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, το Κέντρο Ερευνών του Μουσείου, το εργαστήριο κεραμικής του Γ. Παπαδάκη κ.’α., με υπεύθυνη την αρχαιολόγο κ. Έφη Μωραϊτάκη σε συνεργασία με τον δ/ντη του Μουσείου κ. Χρ. Βαλλιάνο, τους φύλακες του Μουσείου και δασκάλους της περιοχής.
Τα αποτελέσματα της όλης έρευνας θα παρουσιασθούν σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας και θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο με χάρτες και τεκμηρίωση.
Στο πλαίσιο της Δράσης αυτής θα ολοκληρωθεί ειδική προθήκη του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας για την ιστορία του χωριού μέσα από την κεραμική παράδοση, δηλ. έκθεση οστράκων – διαφόρων μικρών σπασμένων κεραμικών αντικειμένων- που περισυλλέχθηκαν στα πλαίσια έργων και ερευνών κυρίως του Μουσείου εντός του χωριού, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η ιστορία του.
Παράλληλα συγκεντρώνονται, καταγράφονται και τεκμηριώνονται ιστορίες και παραδόσεις των χωριανών των νεότερων χρόνων, των τελευταίων δεκαετιών. Καλούνται όσοι διαθέτουν και θέλουν να δώσουν στοιχεία να συνεργαστούν μαζί μας. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον πρώτο αρχαιοφύλακα Φαιστού- τον περίφημο Αλέξανδρο Βενέτικο.
Παράλληλα ολοκληρώνεται μελέτη και τεκμηρίωση του Θολωτού τάφου του Κουσέ και ετοιμάζεται η δημοσίευση του μνημείου και των ευρημάτων του σε προγραμματισμένη έκδοση σε συνεργασία με τον δήμο Φαιστού.
Τα αποτελέσματα της Δράσης θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας και στον Κουσέ. Επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί η έκθεση των ευρημάτων του τάφου Κουσέ σε ειδική «προσωρινή έκθεση» στο Μουσείο Μεσαράς σύμφωνα με στοιχεία και τεκμηρίωση των ευρημάτων που έχουν δοθεί από το 2015 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
Για συμμετοχή των παιδιών στην εκδήλωση αυτή θα πρέπει να δηλωθεί από τους γονείς σχετικό αίτημα στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας ή στα μέιλς info@cretanethnologymuseum.gr, psm1973@gmail.com. Επειδή ο αριθμός των παιδιών που θα συμμετάσχουν είναι μικρός θα ληφθεί υπόψη η σειρά προτεραιότητας δήλωσης συμμετοχής. Προαιρετική είναι η συμβολή των γονέων με ποσό 5 ευρώ για κάθε παιδί για την προμήθεια υλικών πειραματικών κατασκευών.
Στη όλη Δράση συμμετέχουν για τη συλλογή στοιχείων, τη συγγραφή των βιβλίων και την προετοιμασία εκδηλώσεων και παρουσιάσεων οι:
Δέσποινα Χατζή – Βαλλιάνου, αρχαιολόγος, πρόεδρος του ΠΣΜ, Μαρία Καπελλάκη – Μαυρουδή, αρχαιολόγος- ξεναγός, γραμματέας του ΠΣΜ, Ολυμπία Ευθυμίου – Καμπουράκη, αρχαιολόγος – καθηγήτρια Λυκείου Τυμπακίου, Νίκη Σαριδάκη, αρχαιολόγος,- Έφη Μωραϊτάκη, αρχαιολόγος – πολιτισμολόγος και Αντωνία Πατεράκη, αρχαιολόγος- ξεναγός, μέλη του ΔΣ του ΠΣΜ, Μαρία Ντισπυράκη, δασκάλα Δ. Σ. Βώρων – πρόεδρος του ΠΣ Βώρων, Αθηνά Τσίρου, συνταξιούχος δασκάλα, μέλος των ΠΣ Μεσαράς και Βώρων και Μισέλ Ρόγκενμπούκε, συντηρητής αρχαιοτήτων – καθηγητής συντήρησης στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ευπρόσδεκτη είναι η συμμετοχή κατοίκων Μεσαράς που επιθυμούν συνεργασία στο πλαίσιο των Δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς.