ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο 3,800 γρ.
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπέρια φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο (3 κ. σούπας)
350 γρ. ρύζι καρολίνα
100 ml ελαιόλαδο για το τηγάνι
350 ml νερό για το τηγάνι
50 ml ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
Αλάτι
Πιπέρι
2 λεμόνια τον χυμό τους
2 κ. σούπας κορν φλαουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε τηγάνι αντιπολιτικό ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το πράσο, τα κρεμμύδια, σκόρδο, πιπέρια και τα σοτάρουμε για κάνα 2 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και τα σοτάρουμε τώρα όλα μαζί μέχρι να δούμε το ρύζι να γίνεται διάφανο.
Τότε ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε σε μετρία θερμοκρασία να βράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε που και που να μην πιάσει το ρύζι.
Αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, μαϊντανό δυόσμο, αλάτι πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο την γέμιση να κρυώσει.
Διαλέγουμε σωστά φύλλα από το βρασμένο λάχανο, κόβουμε τα κοτσάνια τα οποία δεν πετάμε αλλά τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας ώστε με τον βρασμό να μη μας πιάσει το φαγητό.
Με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη γέμιση, διπλώνουμε λίγο,
παίρνουμε τα δεξιά και αριστερά πλαϊνά του φύλλου και τα διπλώνουμε προς τα μέσα ώστε να μη μας βγει η γέμιση από πλάι, και το μολάρουμε.
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, Στρώνουμε με την σειρά τους ντολμάδες κυκλικά τον έναν διπλά στον άλλον, προσθέτουμε νερό ΙΣΑ να τους καλύψουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω τους για να μην χοροπηδάμε στον βρασμό κλείνουμε με το καπάκι και τους αφήνουμε σε μετρία θερμοκρασία για κάνα 45λεπτο περίπου να βράσουν.
Αφού βράσουν βάζουμε στο μούλτι τον χυμό λεμονιών, ζουμάκι από τους ντολμάδες (με προσοχή θα πρέπει να το αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα,) το κορν φλαουρ το χτυπάμε και το ρίχνουμε επάνω στους ντολμάδες.
Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού τους βάζουμε πάλι στην φωτιά να πάρουν κάνα δυο βράσεις να δέσει -πήξει η σαλτσούλα και σερβίρουμε.