Υποτονική κίνηση. Προβλήματα. Ανασφάλεια. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στην εστίαση και στη διασκέδαση στο Ηράκλειο, ένα μήνα μετά την επανέναρξη λειτουργίας της.
Ενώ έχουν περάσει σχεδόν τριάντα ημέρες από το άνοιγμα των καταστημάτων μετά από μια μακρά περίοδο απραξίας, η κυβέρνηση δεν έχει χαλαρώσει ούτε ένα μέτρο σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ οι εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης παραμένουν κενό γράμμα.
Παρά το γεγονός πως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύθηκε για μία ακόμα φορά ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δώσει απαντήσεις αναφορικά με το ζήτημα των μαζικών εκδηλώσεων, αλλά και λύσεις σε προβλήματα όπως αυτό του ωραρίου και της μουσικής, κανείς δεν περιμένει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου σχολιάζουν μάλιστα μεταξύ τους ότι «και πριν από τρεις εβδομάδες είχε δεσμευθεί πως μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα».
Τα γενικευμένα προβλήματα και ειδικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των κέντρων εκδηλώσεων έχουν κινητοποιήσει πανελλαδικά τους συλλόγους των επαγγελματιών, οι οποίοι κι ετοιμάζονται μέσα στο επόμενο διάστημα για «απόβαση» στην Αθήνα και το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διεκδικήσουν καθολικά και πανελλαδικά λύσεις.
«Ή κλείστε μας ή αφήστε μας να δουλέψουμε με όρους επιβίωσης» είναι η βασική αιτίαση των επιχειρηματιών η οποία και αναμένεται να μετατραπεί σε κυρίαρχο αίτημα διεκδίκησης προς τον υπουργό.
Στο μεταξύ, σε επίπεδο Ηρακλείου οι καταστάσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα πιεστικές λόγω των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν, με τη δημοτική Αρχή να δέχεται νέες εισηγήσεις για ακόμα γενναιότερους περιορισμούς στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, που ενδεχομένως να συζητηθεί σε ένα πρώτο επίπεδο μεταξύ δημάρχου και αρμόδιας αντιδημάρχου μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Είναι κοινός τόπος ότι το Υπουργείο οφείλει να κατανοήσει τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και να προσαρμόσει τα μέτρα του σε μια κατεύθυνση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή για να προσθέσει:
«Έχει περάσει ήδη ένας μήνας με την κίνηση να είναι υποτονική και τα προβλήματα μεγάλα, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένουμε απαντήσεις που δεν λαμβάνουμε. Θεωρητικά ως την Παρασκευή θα υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις, εφόσον το Υπουργείο αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτές. Ελπίζουμε να γίνουν, αλλά και να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα».
Αλαλούμ με τις αναστολές
Πανικός επικρατεί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις αλλά και τα λογιστικά γραφεία αναφορικά με το θέμα των αναστολών εργασίας που θεωρητικά έληξαν χθες. Οι επιχειρηματίες του κλάδου σε μια λογική βάση θα πρέπει να επαναφέρουν όλους τους εργαζόμενους τους στις θέσεις τους, με εξαίρεση εκείνους που έχουν επιλέξει να παραιτηθούν.
Τα ερωτήματα που γεννούνται ωστόσο είναι πάρα πολλά, ενώ οι επιχειρηματίες διερωτώνται με ποιο τρόπο μπορούν να επαναφέρουν όλο το προσωπικό, όταν η κυβέρνηση τους επιτρέπει στην ουσία να λειτουργούν με τεράστιους περιορισμούς και κατά συνέπεια με πολύ μικρότερες ανάγκες.
Την ίδια στιγμή, οι φοροτεχνικοί γίνονται αποδέκτες πλήθους ερωτήσεων και προσπαθούν να λειτουργήσουν με νομιμότητα, όταν στα χέρια τους ωστόσο δεν έχουν κανένα επίσημο έγγραφο. Κάποιες ανακοινώσεις παραμένουν σε επίπεδο ανακοινώσεων μόνο, ενώ ένα πλέγμα ρυθμίσεων για συγκεκριμένη ομάδα εργαζόμενων στον τουρισμό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Έτσι, εργαζόμενοι και λογιστές παραμένουν με την απορία, περιμένοντας τις κινήσεις των συναρμόδιων υπουργείων για να λειτουργήσουν σωστά.
Πηγή: patris.gr – Γιάννης Ζωράκης