Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού Ελέγχου και Υγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή – Ελένη Λαρεντζάκη.
Ευδεμίδα: Όψιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου – Λασιθίου και μεσοπρώιμη ζώνη των ν. Ρεθύμνου – Χανίων → Έναρξη 2ης πτήσης (καρπόβια γενιά). Πρώιμη ζώνη ν. Ηρακλείου – Λασιθίου → Αύξηση δραστηριότητας της 2ης πτήσης.
Ωίδιο: Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και κρίσιμα βλαστικά στάδια → θέλει προσοχή.
Περονόσπορος : Οι καιρικές συνθήκες της φετινής άνοιξης δεν έχουν ευνοήσει την εξέλιξή του.
Τζιτζικάκια: Κατά θέσεις δυναμικοί οι πληθυσμοί → να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στη βλάστηση.
Βλάστηση και φαινολογία
Η πρωιμότητα σε σχέση με το 2020 είναι 10 – 12 ημέρες.
Περονόσπορος: (Plasmopara viticola)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας σημειώθηκαν τοπικές βροχές, κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νησιού.
– Τα ύψη βροχής ωστόσο ήταν πολύ χαμηλά (0,3 – 3 mm), οι χρόνοι διύγρανσης της βλάστησης ήταν σύντομοι (2 – 3 ώρες) και ο μύκητας σε ένα γενικό κανόνα δεν είχε ενεργά σπόρια (κηλίδες λαδιού χωρίς εξανθήσεις).
Οδηγίες :
- Να μη γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί.
Συνιστάται να ελέγχονται τα αμπέλια για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων και μόνο σε περίπτωση που αυτά διαπιστώνονται να γίνεται αντιμετώπιση.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Η πιο σημαντική ασθένεια στην Κρήτη αυτής της χρονικής περιόδου.
Οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία) ευνοούν διαδοχικούς και σύντομους κύκλους του μύκητα με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.
Οδηγίες :
- Να συνεχιστεί η προστασία. Υπενθυμίζεται ότι τα βλαστικά στάδια άνθηση – καρπόδεση – ανάπτυξη ραγών πρέπει να είναι προστατευμένα.
- Να γίνεται συνδυασμένη εφαρμογή με την ευδεμίδα.
Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α : (Lobesia botrana)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις – Οδηγίες :
Έναρξη 2ης πτήσης (καρπόβια γενιά)
- Η 2η πτήση ξεκίνησε στην όψιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου –Λασιθίου και στην μεσοπρώιμη ζώνη των ν. Ρεθύμνου – Χανίων.
Στις παραπάνω περιοχές συνιστάται να ξεκινήσει αντιμετώπιση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:
Όψιμη ζώνη ν. Ηρακλείου – Λασιθίου :
Επιτραπέζια : 2 – 3 Ιουνίου.
Σουλτανίνα – οινάμπελα : 4 – 6 Ιουνίου.
Μεσοπρώιμη ζώνη ν. Ρεθύμνου –Χανίων : 3 – 5 Ιουνίου.
Επαναληπτικός ψεκασμός
- Στην πρώιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου – Λασιθίουη 2η πτήση είναι σε εξέλιξη → οι ωοτοκίες πυκνώνουν και η πίεση για προσβολές αυξάνει.
Συνιστάται να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος από τον προηγούμενο ψεκασμό και τα μεσοδιαστήματα εφαρμογών που αναφέρονται στην ετικέτα.
Ενδεικτικές ημερομηνίες επανάληψης :
Πρώιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου – Λασιθίου :
Επιτραπέζια : 2 – 3 Ιουνίου.
Σουλτανίνα – οινάμπελα : 4 – 6 Ιουνίου.
T Z I T Z I K A K I Α : (Empoasca spp)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Υπάρχουν αμπέλια όπου έχουν εμφανιστεί οι ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου).
– Υπενθυμίζεται ότι η αντιμετώπισή τους στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου).
Οδηγίες :
- Να μην γίνονται ψεκασμοί χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης : τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόναγια αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.
- Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι : Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα / πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο – τρία φύλλα πριν την κορυφή του. Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο : 50 – 100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.
- Όπου απαιτηθεί αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα. Ο ψεκασμός για τα τζιτζικάκια στοχεύει στη βλάστηση.
Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.
Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και τον εχθρό ή την ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.
Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και ασθένεια στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/SYSPEST_astenia_CROPS.aspx
Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και εχθρό στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν.4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:
Με εξαίρεση το σκεύασμα Polyversum WP (Pythium oligandrum strain m1) οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν μόνο το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.
Νέος κορωνοϊός SARS CoV- 2
Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19.