Θέμα τουρκικής μειονότητας θα θέσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Το βράδυ θα πάω στην Αθήνα. Εκεί θα έχουμε ένα ανεπίσημο δείπνο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και θα συζητήσουμε. Αλλά αύριο το πρωί θα έχω επίσημες συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον κ. Δένδια και όπως πάντα σε αυτές τις συζητήσεις θα θέσω το θέμα των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».
Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δήλωσε, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, ότι «πάω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», όμως δύο φορές προκάλεσε: Αρχικά, αμέσως μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προχώρησε σε ένα τουίτ με το οποίο μίλησε για «τουρκική μειονότητα». Δηλαδή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στο τουρκικό προξενείο αλλά και στο σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ» παρουσιάστηκε προκλητικός κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» και συναντώντας τους ψευδομουφτήδες.
Η απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου για τη δήθεν τουρκική μειονότητα
Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «θέμα τουρκικής μειονότητας». Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».
Πηγή: reader.gr