Μουσταλευριά

2 λεπτά ανάγνωσης

📝 Υλικά:

  • 1200 ml φρέσκο μούστο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • Χοντροκομμένα καρύδια (για σερβίρισμα)
  • Κανέλα τριμμένη (για πασπάλισμα)

👩‍🍳 Εκτέλεση:

1. Αραίωση των στερεών

  • Από τα 1200 ml μούστου, κρατάτε 1 φλιτζάνι σε μπολ.
  • Προσθέτετε στο μπολ το αλεύρι και το νισεστέ/κορν φλάουρ.
  • Ανακατεύετε καλά με σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τελείως και να μη μείνουν σβόλοι.

2. Ζέσταμα και βράσιμο

  • Βάζετε τον υπόλοιπο μούστο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει), προσθέτετε το μείγμα του μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  • Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώσπου να πάρει βράση και να πήξει – αυτό διαρκεί περίπου 1-2 λεπτά μετά το σημείο βρασμού.

3. Άρωμα και σερβίρισμα

  • Μόλις πήξει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ανθόνερο.
  • Ανακατεύετε και μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μπολ ή μικρά ποτήρια.

4. Γαρνίρισμα

  • Πασπαλίζετε με κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια.
  • Αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο πριν σερβίρετε.

💡 Tips:

  • Αν ο μούστος σας δεν είναι βρασμένος (αρύθμιστος), πρέπει πρώτα να τον βράσετε για να «καθαρίσει» από τις ανεπιθύμητες ουσίες (π.χ. τρυγικό οξύ), πριν τον χρησιμοποιήσετε.
  • Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γλυκάνισο ή μαστίχα.
  • Η μουσταλευριά συνοδεύει υπέροχα και γιαούρτι ή παγωτό, αν θέλετε να την “πειράξετε” λίγο.

Πηγή: akispetretzikis.com – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

Μοιραστείτε το άρθρο