Μπακλαβάς με Σοκολάτα & Αμυγδαλόσκονη

2 λεπτά ανάγνωσης

🔸 Υλικά

Για τα φύλλα:

  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο πρόβειο (λιωμένο)

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 200 γρ. (1 φλ.) ζάχαρη
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά (αλεσμένα σε σκόνη – περίπου 2½ φλ.)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 125 γρ. (1 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. (¼ φλ.) κακάο άγλυκο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κ.γ. γλυκόζη

👩‍🍳 Εκτέλεση

Βήμα 1: Η γέμιση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ: το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να γίνουν λευκή, αφράτη κρέμα.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κακάο και το προσθέτουμε, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
  4. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2–3 ώρες να σφίξει.

Βήμα 2: Το στήσιμο

  1. Βουτυρώνουμε ένα ταψί περίπου 30×40 εκ.
  2. Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  3. Στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
  4. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα επίσης ένα-ένα.

Βήμα 3: Πάγωμα και ψήσιμο

  1. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15–20 λεπτά ώστε να παγώσει το βούτυρο.
  2. Κόβουμε προσεκτικά σε κομμάτια (ρόμβους ή τετράγωνα).
  3. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό (για να μην φουσκώσουν τα φύλλα).
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Βήμα 4: Το σιρόπιασμα

  1. Λίγο πριν βγει ο μπακλαβάς, βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
  2. Σιροπιάζουμε τον καυτό μπακλαβά με ζεστό σιρόπι αμέσως μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν τον σερβίρουμε.

💡 Extra Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις κομματάκια κουβερτούρας ή σταγόνες σοκολάτας στη γέμιση για πιο έντονη σοκολατένια γεύση.
  • Αν θες έξτρα πολυτέλεια, μπορείς να πασπαλίσεις με κακάο ή τριμμένο καρύδι την επιφάνεια μετά το σιρόπιασμα.
  • Ιδανικό για χειμωνιάτικες ή γιορτινές περιστάσεις — συνδυάζει την παράδοση με τη μοντέρνα απόλαυση της σοκολάτας.

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο