🔸 Υλικά
Για το κέικ:
Περιεχόμενα
- 250 γρ. βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αυγά (μέτρια)
- 60 ml γάλα
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. σταφίδες (κορινθιακές ή ξανθές)
- ½ φλ. ρούμι (για μούλιασμα σταφίδων)
Προαιρετικά για το γλάσο:
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 κ.σ. νερό
👩🍳 Εκτέλεση
1. Προετοιμασία σταφίδων
- Μουλιάζεις τις σταφίδες στο ρούμι για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή και από το προηγούμενο βράδυ για δυνατότερο άρωμα).
- Τις στραγγίζεις και τις στεγνώνεις καλά με χαρτί κουζίνας πριν τις προσθέσεις στο μείγμα (για να μη «κάτσουν» στον πάτο).
2. Προετοιμασία μείγματος
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα στους 170°C).
- Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά, έπειτα το γάλα.
- Αναμειγνύεις το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Το προσθέτεις σταδιακά στο μείγμα.
- Ρίχνεις τις σταφίδες και ανακατεύεις απαλά με σπάτουλα.
3. Ψήσιμο
- Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μια φόρμα του κέικ (κατά προτίμηση μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα).
- Ρίχνεις μέσα το μείγμα και ψήνεις για 55–60 λεπτά.
- Ελέγχεις με μαχαίρι ή ξυλάκι – πρέπει να βγαίνει καθαρό.
- Το αφήνεις να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
4. Γλάσο (προαιρετικό)
- Ανακατεύεις 100 γρ. άχνη ζάχαρη με 4 κ.σ. νερό μέχρι να γίνει ένα λείο, λευκό γλάσο.
- Περιχύνεις το κέικ αφού κρυώσει πλήρως.
💡 Προτάσεις & Παραλλαγές
- Πιο αρωματικό: Πρόσθεσε 1 κ.γ. κανέλα ή μοσχοκάρυδο στο μείγμα.
- Ενίσχυση ρούμι: Αν θες έντονο άρωμα, ράντισε το ζεστό κέικ με 1-2 κ.σ. ρούμι.
- Σταφίδες + ξηροί καρποί: Δοκίμασε να προσθέσεις καρύδια ή αμύγδαλα (ψιλοκομμένα, 100 γρ.).
- Νηστίσιμο/vegan: Αντικατέστησε το βούτυρο με μαργαρίνη και τα αυγά με πολτό μήλου ή γιαούρτι σόγιας.
Πηγή: radicio.com