Κορμός με δροσερή κρέμα λεμόνι

2 λεπτά ανάγνωσης

🔸 Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 3 αυγά (χωρισμένα)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ξύσμα γκρέιπφρουτ
  • 1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο (προαιρετικό, για άρωμα)

Για την κρέμα λεμονιού

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. χυμό λεμονιού (φρεσκοστυμμένο)
  • 1 κ.σ. ζελατίνη (μουλιασμένη σε 3 κ.σ. νερό)
  • 125 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)

👩‍🍳 Εκτέλεση

1. Παντεσπάνι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το αμυγδαλέλαιο μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  4. Ενσωματώνουμε εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
  6. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε βουτυρωμένο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Μόλις κρυώσει ελαφρώς, αναποδογυρίζουμε και τυλίγουμε σε ρολό με το χαρτί για να πάρει σχήμα.

2. Κρέμα λεμονιού

  1. Σε μπεν μαρί, τρίβουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και τον χυμό λεμονιού.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία φτάσει τους 180°F / ~82°C.
  4. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη ζελατίνη, χτυπάμε στο μπλέντερ.
  5. Όταν πέσει η θερμοκρασία στους 140°F / ~60°C, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε ξανά.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

3. Συναρμολόγηση

  1. Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, απλώνουμε την κρέμα.
  2. Τυλίγουμε ξανά σε ρολό, σφραγίζουμε με μεμβράνη.
  3. Ψύχουμε για τουλάχιστον 3 ώρες.
  4. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα.

📝 Συμβουλές

  • Η κρέμα λεμονιού είναι παρόμοια με curd, αλλά πιο σταθερή χάρη στη ζελατίνη.
  • Αν δεν έχεις θερμόμετρο μαγειρικής, η κρέμα είναι έτοιμη όταν πήζει και “ντύνει” το κουτάλι.
  • Μπορείς να προσθέσεις σαντιγί ή φρούτα για παραλλαγή.
  • Αντικατάστησε το γκρέιπφρουτ με λεμόνι ή πορτοκάλι, αν προτιμάς.

Πηγή :  lovecooking.gr

Μοιραστείτε το άρθρο