🔸 Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 3 αυγά (χωρισμένα)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 2 κ.σ. ξύσμα γκρέιπφρουτ
- 1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο (προαιρετικό, για άρωμα)
Για την κρέμα λεμονιού
- 1 φλ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 3 λεμόνια
- 4 αυγά
- 1 φλ. χυμό λεμονιού (φρεσκοστυμμένο)
- 1 κ.σ. ζελατίνη (μουλιασμένη σε 3 κ.σ. νερό)
- 125 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
👩🍳 Εκτέλεση
1. Παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το αμυγδαλέλαιο μέχρι να αφρατέψουν.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Ενσωματώνουμε εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά.
- Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά σε βουτυρωμένο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Μόλις κρυώσει ελαφρώς, αναποδογυρίζουμε και τυλίγουμε σε ρολό με το χαρτί για να πάρει σχήμα.
2. Κρέμα λεμονιού
- Σε μπεν μαρί, τρίβουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού.
- Προσθέτουμε τα αυγά και τον χυμό λεμονιού.
- Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία φτάσει τους 180°F / ~82°C.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη ζελατίνη, χτυπάμε στο μπλέντερ.
- Όταν πέσει η θερμοκρασία στους 140°F / ~60°C, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε ξανά.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
3. Συναρμολόγηση
- Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, απλώνουμε την κρέμα.
- Τυλίγουμε ξανά σε ρολό, σφραγίζουμε με μεμβράνη.
- Ψύχουμε για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα.
📝 Συμβουλές
- Η κρέμα λεμονιού είναι παρόμοια με curd, αλλά πιο σταθερή χάρη στη ζελατίνη.
- Αν δεν έχεις θερμόμετρο μαγειρικής, η κρέμα είναι έτοιμη όταν πήζει και “ντύνει” το κουτάλι.
- Μπορείς να προσθέσεις σαντιγί ή φρούτα για παραλλαγή.
- Αντικατάστησε το γκρέιπφρουτ με λεμόνι ή πορτοκάλι, αν προτιμάς.
Πηγή : lovecooking.gr