Νηστίσιμη μηλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι με πορτοκάλι
  • 2 1/2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ μήλα βάρος καθαρισμένων
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  Χυμό λεμονιού για τα μήλα
  •  Φόρμα ή ταψί διαμέτρου 24 εκ.

Διαδικασία

Για τη ζύμη

  1. Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα στύβουμε να πάρουμε το χυμό.
  2. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ταχίνι το μισό ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Την τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε να μας περιμένει.

Για τη γέμιση

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση

  1. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε πάνω σε επιφάνεια εργασίας ή σε πλάστη, με τη βοήθεια χοντρού πλάστη ένα φύλλο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας ή του ταψιού.
  2. Αλείφουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και απλώνουμε το φύλλο της ζύμης έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα του. Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού το φύλλο.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στο φύλλο και απλώνουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. σκορπάμε από πάνω το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι.
  4. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο ίσο που να σκεπάζει τη γέμιση και κλείνουμε γύρω γύρω. Τρυπάμε και αυτό το φύλλο παντού με πιρούνι.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο κι αφήνουμε ακόμη 5-10 λεπτά.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Για όσους δεν νηστεύουν μπορεί να συνοδευτεί με μια μπάλα παγωτού.

Πηγή: asproylas.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Νηστίσιμη μηλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Για 4-6 άτομα

Υλικά

Για τη ζύμη
3 / 4 κούπας ζάχαρη 150 γραμμάρια
2 /3 κούπας ηλιέλαιο ηλιέλαιο – 160 γραμμάρια
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού – 160 γραμμάρια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – 500 γραμμάρια
Για τη γέμιση
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
6-8 μήλα
3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα, ηλιέλαιο, ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης ζύμης
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα. Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και το στρώνουμε καλά στο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω τα μήλα.
Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα.
Κλείνουμε καλά τις άκρες και κάνουμε τρύπες με το πιρούνι μας στο πάνω μέρος της πίτας.
Ψήνουμε για τα πρώτα 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Στο τέλος πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.

Πηγή: sidagi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο