Χοχλιοί στιφάδο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:

½ κιλό μπουμπούρες  (ή κοινούς χοχλιούς)

3-4 μεγάλα κρεμμύδια

1 κούπα τριμμένη ντομάτα (φρέσκια πολύ ώριμη, ή ψιλοκομμένα κομματάκια κουτιού )

½ κούπα ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι κρασί

Αλάτι, πιπέρι , κύμινο

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε τους χοχλιούς, όπως συνήθως. Ειδικά τα μπουμπούρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μόλις μαραθούν και αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε  την ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια.

Το τελευταίο τέταρτο προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του και η σάλτσα να μελώσει. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαρουβίσει για λίγο και σερβίρουμε. Είναι το ίδιο νόστιμο ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τα κρεμμύδια και να αυξήσουμε την ντομάτα. Το φαγάκι μας γίνεται το ίδιο νόστιμο.

2)Ξέρω ότι η συνταγή είναι από εκείνες που είναι δύσκολο να τις φτιάξει κάποιος λόγω της δυσκολίας εύρεσης της  πρώτης ύλης αλλά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί. .Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς αυτού του blog είναι η καταγραφή αυτών των σπάνιων συνταγών της κρητικής κουζίνας

3)  Εξάλλου, η   συνταγή μπορεί να γίνει και με τους κοινούς χοχλιούς την άνοιξη ή το καλοκαίρι και είναι πάντα νόστιμη,  αλλά με τα μπουμπούρια είναι πολύ ιδιαίτερη.
4)Το Φθινόπωρο στην Κρήτη δεν τρώμε άλλους χοχλιούς.  Είναι όπως γράφω παραπάνω η εποχή της αναπαραγωγής τους και δεν τους μαζεύουμε. Την Άνοιξη πάλι…

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοχλιοί στιφάδο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1 κιλό σαλιγκάρια

1 ½ κιλό κρεμμύδια (ξερά)

1 πουμαρό ντοματάκι

1 κ. γλ. πελτέ

1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι ξύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

2-3 φύλλα δάφνης

αλάτι – πιπέρι

λίγο μπαχάρι σε σπυρί

δενδρολίβανο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Τα σαλιγκάρια πρέπει να τα καθαρίσουμε από τις ακαθαρσίες τους, με το να τα βάλουμε επί 2 ημέρες σκεπασμένα σε κατσαρόλα με βαρύ καπάκι (χύτρα) και μπόλικο αλεύρι, και φυσικά τη 2η μέρα θα αλλάξετε το αλεύρι

Ίσως χρειαστεί και 3η μέρα έως να δείτε το αλεύρι  καθαρό

(Εγώ τα έβαλα σε καλάθι σκεπασμένα με δίχτυ )

Αφού δούμε ότι καθάρισαν, τα πλένουμε με κρύο νερό καλά και τα βάζουμε με κρύο νερό σε κατσαρόλα κλειστή

Μόλις πάρει βράση το νερό αυτά μένουν έξω από το κέλυφος και τα σουρώνουμε

Μόλις κρυώσουν λίγο, με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το πίσω μέρος από το κέλυφος και τα πλένουμε ξανά.

Τώρα πλέον μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγάκι μας

Στη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια μόλις το νερό έχει κοχλάσει και τα βράζουμε για μισή ώρα

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 (αν δεν έχουμε κρεμμυδάκια στιφάδου)

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα.

Όταν δούμε ότι έχουν μισοβράσει τα κρεμμύδια, ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, το ξύδι, τα σαλιγκάρια και βράζουμε σε κανονική φωτιά για μισή ώρα έως 1 ώρα ακόμη

Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό

Πηγή: mageirikesdiadromes.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοχλιοί στιφάδο

2 λεπτά ανάγνωσης

Της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Υλικά

  • 1 κιλό χοχλιοί
  • 1 κιλό ξερά κρεμμυδάκια (κατά προτίμηση στιφάδου)
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 200ml κόκκινο κρασί
  • 3-4 ώριμες ντομάτες
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε νερό βάζουμε τους χοχλιούς μας και τους αφήνουμε για λίγο να ξυπνήσουν. Ξεχωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και τους καθαρίζουμε. Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ξερά υπολείμματα που έχουν στο καβούκι τους και αφαιρούμε μια μεμβράνη που συνήθως έχει μπροστά, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και τους αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν. Αλατίζουμε ενώ ακόμα είναι ζωντανοί , με αυτό τον τρόπο παίρνουν το αλάτι εσωτερικά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους χοχλιούς, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε σε χοντρές φέτες αν είναι μεγάλα ή αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μικρά στιφάδου.  Προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε με καπάκι  και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Κοιτάμε αν χρειαστεί κατά διαστήματα να προσθέσουμε ελάχιστο ζεστό νερό.

Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει για δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε. Ιδανικά ταιριάζει με πατάτες τηγανιτές.

Καλή επιτυχία!

Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις

Πηγή: bostanistas.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Χοχλιοί στιφάδο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:

½ κιλό μπουμπούρες  (ή κοινούς χοχλιούς)

3-4 μεγάλα κρεμμύδια

1 κούπα τριμμένη ντομάτα (φρέσκια πολύ ώριμη, ή ψιλοκομμένα κομματάκια κουτιού )

½ κούπα ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι κρασί

Αλάτι, πιπέρι , κύμινο

 

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε τους χοχλιούς, όπως συνήθως. Ειδικά τα μπουμπούρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μόλις μαραθούν και αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε  την ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια.

Το τελευταίο τέταρτο προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του και η σάλτσα να μελώσει. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαρουβίσει για λίγο και σερβίρουμε. Είναι το ίδιο νόστιμο ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τα κρεμμύδια και να αυξήσουμε την ντομάτα. Το φαγάκι μας γίνεται το ίδιο νόστιμο.

2)Ξέρω ότι η συνταγή είναι από εκείνες που είναι δύσκολο να τις φτιάξει κάποιος λόγω της δυσκολίας εύρεσης της  πρώτης ύλης αλλά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί. .Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς αυτού του blog είναι η καταγραφή αυτών των σπάνιων συνταγών της κρητικής κουζίνας

3)  Εξάλλου, η   συνταγή μπορεί να γίνει και με τους κοινούς χοχλιούς την άνοιξη ή το καλοκαίρι και είναι πάντα νόστιμη,  αλλά με τα μπουμπούρια είναι πολύ ιδιαίτερη.
4)Το Φθινόπωρο στην Κρήτη δεν τρώμε άλλους χοχλιούς.  Είναι όπως γράφω παραπάνω η εποχή της αναπαραγωγής τους και δεν τους μαζεύουμε. Την Άνοιξη πάλι…

Πηγή: http://cretangastronomy.blogspot.gr/

 

Μοιραστείτε το άρθρο