Κρητικά ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 60 γρ. τσίπουρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 200-250 γρ. νερό
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • καρύδια
  • κανέλα
  • μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη και δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη ή στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά.
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Με το ροδάκι (ή με ένα κοφτερό μαχαίρι αν δεν έχουμε το ροδάκι) κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκ. φάρδος και 50 εκ. μήκος.
  • Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια (170ο C).
  • Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λάδι κρατώντας την άλλη άκρη με το άλλο μας χέρι.
  • Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια.
  • Όταν έχει τυλιχτεί όλη αφαιρούμε το πιρούνι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα γυρίζοντας μια δυο φορές το ξεροτήγανο ώστε να πάρει ωραίο χρώμα παντού.
  • Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου.
  • Όταν αφαιρούμε τα ξεροτήγανα από το τηγάνι τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σιρόπι

  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να βράσουν.
  • Όταν βράσει το μείγμα για 3-4 λεπτά αφαιρούμε από τη φωτιά  και προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
  • Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά από όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι, κανέλα,μέλι και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com/el

Μοιραστείτε το άρθρο

Κρητικά Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι

– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.

Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.

Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Πηγή: kritikidiatrofi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Κρητικά ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 60 γρ. τσίπουρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 200-250 γρ. νερό
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • καρύδια
  • κανέλα
  • μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη και δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη ή στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά.
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Με το ροδάκι (ή με ένα κοφτερό μαχαίρι αν δεν έχουμε το ροδάκι) κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκ. φάρδος και 50 εκ. μήκος.
  • Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια (170ο C).
  • Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λάδι κρατώντας την άλλη άκρη με το άλλο μας χέρι.
  • Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια.
  • Όταν έχει τυλιχτεί όλη αφαιρούμε το πιρούνι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα γυρίζοντας μια δυο φορές το ξεροτήγανο ώστε να πάρει ωραίο χρώμα παντού.
  • Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου.
  • Όταν αφαιρούμε τα ξεροτήγανα από το τηγάνι τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σιρόπι

  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να βράσουν.
  • Όταν βράσει το μείγμα για 3-4 λεπτά αφαιρούμε από τη φωτιά  και προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
  • Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά από όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι, κανέλα,μέλι και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com/el

Μοιραστείτε το άρθρο