Κοτόσουπα αυγολέμονο

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τη σούπα

1 κοτόπουλο ολόκληρο

1 κύβο κοτόπουλο

1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους

λίγο θυμάρι ξερό

1 φύλλο δάφνης

2 λίτρα νερό

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)

2 καρότα καθαρισμένα

1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα

9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)

ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα

Για το αυγολέμονο

3 αυγά

2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα

αλάτι

πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.

Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Ο ζωμός πρέπει να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.

Ανά διαστήματα αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα, το κρεμμύδι σε κυβάκια.

Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.

Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό από την φωτιά.

Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.

Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.

Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Λίγο πριν ετοιμαστεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και με ένα σύρμα χειρός τους χτυπάμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει  και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Κοτόσουπα αυγολέμονο

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τη σούπα

1 κοτόπουλο ολόκληρο

1 κύβο κοτόπουλο

1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους

λίγο θυμάρι ξερό

1 φύλλο δάφνης

2 λίτρα νερό

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)

2 καρότα καθαρισμένα

1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα

9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)

ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα

Για το αυγολέμονο

3 αυγά

2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα

αλάτι

πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.

Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Ο ζωμός πρέπει να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.

Ανά διαστήματα αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα, το κρεμμύδι σε κυβάκια.

Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.

Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό από την φωτιά.

Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.

Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.

Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Λίγο πριν ετοιμαστεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και με ένα σύρμα χειρός τους χτυπάμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει  και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Κοτόσουπα αυγολέμονο

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τη σούπα

1 κοτόπουλο ολόκληρο

1 κύβο κοτόπουλο

1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους

λίγο θυμάρι ξερό

1 φύλλο δάφνης

2 λίτρα νερό

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)

2 καρότα καθαρισμένα

1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα

9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)

ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα

Για το αυγολέμονο

3 αυγά

2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα

αλάτι

πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.

Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Ο ζωμός πρέπει να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.

Ανά διαστήματα αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα, το κρεμμύδι σε κυβάκια.

Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.

Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό από την φωτιά.

Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.

Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.

Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Λίγο πριν ετοιμαστεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και με ένα σύρμα χειρός τους χτυπάμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει  και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Κοτόσουπα αυγολέμονο

4 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά συνταγής

κοτόπουλο: 1 μέτριο

ελαιόλαδο: λίγο (προαιρετικά)

ρύζι γλασέ ή Καρολίνα: 1 με ½ φλιτζάνι (σε όσους και όσες δεν αρέσει η κολλώδης υφή στο ρυζί μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν το κλασικό για το πιλάφι –η σούπα θα βγει εξίσου νόστιμη, αλλά πιο αραιή στην υφή)

αλάτι

πιπέρι

λεμόνι: 1 (ο χυμός του)

Για το αυγολέμονο

αυγά: 1-2

λεμόνι: 1 (ο χυμός του)

πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αν έχετε αγοράσει το κοτόπουλο από τον χασάπη, μπορείτε κάλλιστα να του πείτε να σας το καθαρίσει και να σας το κόψει στα 4 εφόσον σας διευκολύνει. Αλλιώς το πλένετε και το βάζετε ολόκληρο στην κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό μέχρι σχεδόν να το σκεπάζει και το βάζετε να βράσει. Αρχικά θα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, τον οποίο αφαιρείτε υπομονετικά με ένα κουτάλι. Όταν σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο (προαιρετικά) και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει για 40’-50’.  Ελέγχεται πάντα το επίπεδο του νερού να βρίσκεται τουλάχιστον στα 2/3 του πουλερικού.

Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε στη γαβάθα σερβιρίσματος. Περνάτε το ζωμό από σουρωτήρι και τον ξαναβάζετε φιλτραρισμένο πια στη φωτιά. Ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας, προσθέστε 1 με ½ φλιτζάνι ρύζι στα 8-9 φλιτζάνια ζωμού. Βράζετε μέχρι να γίνει το ρύζι –πάλι ανάλογα με το τι γράφει η συσκευασία του είδους του ρυζιού που χρησιμοποιήσατε. Δοκιμάστε κιόλας –να είστε σίγουροι. Κατεβάστε τη σούπα απ’ τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώνει. Ετοιμάστε το αυγολέμονο χτυπώντας καλά ένα-δύο αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με το χυμό του λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς.

Ρίχνετε το αυγολέμονο στη σούπα ως εξής: Παίρνετε μια κουταλιά από τη ζεστή σούπα και τη ρίχνετε στο μπολ με το αυγολέμονο ανακατεύοντας αμέσως καλά ώστε να διαχυθεί στο μείγμα. Συνεχίζετε έτσι κουταλιά κουταλιά: στόχος σας είναι να «ζεστάνετε» σταδιακά το αυγολέμονο, μειώνοντας όσο το δυνατόν τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει από τη σούπα, έτσι ώστε όταν το ρίξετε μέσα να μην «κόψει». Στη συνέχεια ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχετε την ποσότητα αυγολέμονου που πέφτει, ώστε να προλαβαίνετε να την ανακατεύετε και να βλέπετε ότι αναμειγνύεται πλήρως με τη σούπα.

Σερβίρετε τη σούπα ξεχωριστά από το βραστό κοτόπουλου ή παίρνετε κομματάκι από την ψίχα του και τα προσθέτετε από πριν στη σούπα σας.

Συμβουλή

Το ολόκληρο κοτόπουλο βγάζει από μόνο του τόσο πολύ «λάδι», που πραγματικά μπορείτε να αποφύγετε την επιπρόσθετη χρήση ελαιολάδου. Αν όμως έχετε πάρει κομμάτια, π.χ. μόνο στήθος, τότε θα χρειαστείτε επιπρόσθετο ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Ελέγξτε την πυκνότητα του ζωμού (που σημαίνει «ελέγξτε αν σας φαίνεται νεροζούμι») και, ειδικά στην περίπτωση που είχατε προσθέσει νερό λίγο πριν αποσύρετε το κοτόπουλο από τη φωτιά, αφήστε το ζωμό λίγο ακόμη στη φωτιά να χάσει μέρος απ’ τα υγρά του και να πυκνώσει, πριν τον φιλτράρετε για το ρύζι.

Συχνά κατά το βρασμό βάζουμε και λαχανικά (καρότα, κρεμμύδι, πατάτες) που τα σερβίρουμε μαζί με τη βραστή κότα. Είναι νοστιμότατα, αλλά όχι απαραίτητα για μια απλή και απολαυστική κοτόσουπα αυγολέμονο.

Πηγή: icookgreek.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Κοτόσουπα αυγολέμονο

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τη σούπα

1 κοτόπουλο ολόκληρο

1 κύβο κοτόπουλο

1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους

λίγο θυμάρι ξερό

1 φύλλο δάφνης

2 λίτρα νερό

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)

2 καρότα καθαρισμένα

1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα

9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)

ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα

Για το αυγολέμονο

3 αυγά

2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα

αλάτι

πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.

Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Ο ζωμός πρέπει να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.

Ανά διαστήματα αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα, το κρεμμύδι σε κυβάκια.

Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.

Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό από την φωτιά.

Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.

Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.

Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Λίγο πριν ετοιμαστεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και με ένα σύρμα χειρός τους χτυπάμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει  και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο