Μουσταλευριά

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά:

7-8 ποτήρια μούστο
1 ποτήρι σιμιγδάλι

Οδηγίες:

Βάζουμε το μούστο να βράσει και ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια, για να μη σβολιάσει. Μπορούμε να ρίξουμε το σιμιγδάλι με ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το σιμιγδάλι μέσα στο σουρωτήρι και το κουνάμε συνέχεια πάνω από το μούστο, ενώ ανακατεύουμε. Τον βράζουμε περίπου 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη, αν θέλουμε τη μουσταλευριά γλυκύτερη. Μπορούμε να φτιάξουμε τη μουσταλευριά και με αλεύρι αντί σιμιγδάλι.
Συνταγή για μουσταλευριά με αλεύρι
1 ποτήρι μούστο
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
Βάζουμε το αλεύρι σε μικρή κατσαρόλα και το καβουρδίζουμε ελαφρά. Θέλει προσοχή να μην σκουρύνει. Αφού κρυώσει το αλεύρι, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη μουσταλευριά και προσθέτουμε τον κρύο μούστο, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να βράσει και να δέσει η μουσταλευριά. Τη σερβίρουμε σε μικρά μπολ ή σε ρηχές μεγάλες πιατέλες. Ρίχνουμε στην επιφάνεια μπόλικη καρυδόψιχα κοπανισμένη, κανέλλα και σουσάμι.

Πηγή: gourmed.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Μουσταλευριά

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά:

7-8 ποτήρια μούστο
1 ποτήρι σιμιγδάλι

Οδηγίες:

Βάζουμε το μούστο να βράσει και ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια, για να μη σβολιάσει. Μπορούμε να ρίξουμε το σιμιγδάλι με ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το σιμιγδάλι μέσα στο σουρωτήρι και το κουνάμε συνέχεια πάνω από το μούστο, ενώ ανακατεύουμε. Τον βράζουμε περίπου 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη, αν θέλουμε τη μουσταλευριά γλυκύτερη. Μπορούμε να φτιάξουμε τη μουσταλευριά και με αλεύρι αντί σιμιγδάλι.
Συνταγή για μουσταλευριά με αλεύρι
1 ποτήρι μούστο
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
Βάζουμε το αλεύρι σε μικρή κατσαρόλα και το καβουρδίζουμε ελαφρά. Θέλει προσοχή να μην σκουρύνει. Αφού κρυώσει το αλεύρι, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη μουσταλευριά και προσθέτουμε τον κρύο μούστο, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να βράσει και να δέσει η μουσταλευριά. Τη σερβίρουμε σε μικρά μπολ ή σε ρηχές μεγάλες πιατέλες. Ρίχνουμε στην επιφάνεια μπόλικη καρυδόψιχα κοπανισμένη, κανέλλα και σουσάμι.

Πηγή: gourmed.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Μουσταλευριά

1 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

1200 ml μούστο

3 κ.σ. αλεύρι

3 κ.σ. νισεστέ  ή κορν φλάουρ

1 κ.γ. ανθόνερο

λίγα χοντροκομμένα καρύδια για το σερβίρισμα

κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Υπολογίζουμε περίπου 1 κ.σ. αλεύρι για κάθε ποτήρι μούστου.  Από το μούστο κρατάμε την μία κούπα σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ ή το κορν φλάουρ

Με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχει σβολάκια.

Βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο σε μια κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε και προσθέτουμε και το μείγμα που έχουμε στο μπολ. Εξακολουθούμε να ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς και στο τέλος το φέρνουμε σε βρασμό.

Βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει αρκετά το μείγμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μπολ. Από πάνω πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε με κανέλα.

Tip

H μουσταλευριά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την εποχή του τρύγου, το φθινόπωρο, αλλά και τις άλλες εποχές του χρόνου.

Πηγή: akispetretzikis.com – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

 

Μοιραστείτε το άρθρο