Παστίτσιο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

– 100 γρ. βούτυρο

– 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 2 αυγά, χτυπημένα

– 1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό

– Πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα

– 1 φλ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη + 2 φλ. για πασπάλισμα στην επιφάνεια

Για τον κιμά

– 600 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος

– 3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– ½  κ.σ. πελτές

– 1/3 φλ. ελαιόλαδο

– 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες

– ½ κ.γ. μπαχάρι,

– ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

– 1 ξυλάκι κανέλας (ή σε σκόνη)

– 1 κ.γ. ζάχαρη

– Αλάτι

Για τα μακαρόνια

– 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια (Νο 2 ή Νο 3)

– 1 αυγό και 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπημένα

– 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί. Εν συνεχεία, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Ακολούθως, ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε επίσης το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ, διατηρώντας τη ζεστή έως ότου τη χρησιμοποιήσουμε, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει η κρέμα μας κρούστα.

Για τον κιμά

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ακολούθως, προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις σκελίδες του σκόρδου, τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνοντας τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Αν δούμε πως χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε στο τέλος η σάλτσα του κιμά να μην έχει πολλά υγρά. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε από μέσα τόσο τις σκελίδες του σκόρδου, όσο και το ξυλάκι της κανέλας.

Για τα μακαρόνια

Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε μια άλλη κατσαρόλα και τα φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Αμέσως μετά, τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τα αυγά και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά.

Σύνθεση

Αφού έχουμε ολοκληρώσει τα τρία προηγούμενα στάδια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, αδειάζουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε τώρα το φαγάκι μας να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα με τον φούρνο), ώσπου η μπεσαμέλ να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Μόλις αυτό συμβεί, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!
Πηγή: lovecook.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Παστίτσιο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

– 100 γρ. βούτυρο

– 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 2 αυγά, χτυπημένα

– 1 λίτρο φρέσκο ​​γάλα, χλιαρό

– Πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα

– 1 φλ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη + 2 φλ. για πασπάλισμα στην επιφάνεια

Για τον κιμά

– 600 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος

– 3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– ½ κ.σ. πελτές

– 1/3 φλ. ελαιόλαδο

– 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες

– ½ κ.γ. μπαχάρι,

– ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

– 1 ξυλάκι κανέλας (ή σε σκόνη)

– 1 κ.γ. ζάχαρη

– Αλάτι

Για τα μακαρόνια

– 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια (Νο 2 ή Νο 3)

– 1 αυγό και 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπημένα

– 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί. Εν συνεχεία, προσθέτουμε σταδιακά τη γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Ακολούθως, ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε επίσης το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ, διατηρώντας τη ζεστή έως ότου τη χρησιμοποιήσουμε, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει η κρέμα μας κρούστα.

Για τον κιμά

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ακολούθως, προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις σκελίδες του σκόρδου, τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνοντας τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Αν δούμε πως χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε στο τέλος η σάλτσα του κιμά να μην έχει πολλά υγρά. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε από μέσα τόσο τις σκελίδες του σκόρδου, όσο και το ξυλάκι της κανέλας.

Για τα μακαρόνια

Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε μια άλλη κατσαρόλα και τα φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Αμέσως μετά, τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τα αυγά και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά.

Σύνθεση

Αφού ολοκληρώσουμε τα τρία προηγούμενα στάδια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού. Πλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, αδειάζουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε τώρα το φαγάκι μας να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά ή λίγο παραπάνω (ανάλογα με τον φούρνο), ώσπου η μπεσαμέλ να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Μόλις αυτό συνέβη, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και να σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!
Πηγή: lovecook.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Παστίτσιο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

– 100 γρ. βούτυρο

– 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 2 αυγά, χτυπημένα

– 1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό

– Πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα

– 1 φλ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη + 2 φλ. για πασπάλισμα στην επιφάνεια

Για τον κιμά

– 600 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος

– 3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– ½  κ.σ. πελτές

– 1/3 φλ. ελαιόλαδο

– 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες

– ½ κ.γ. μπαχάρι,

– ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

– 1 ξυλάκι κανέλας (ή σε σκόνη)

– 1 κ.γ. ζάχαρη

– Αλάτι

Για τα μακαρόνια

– 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια (Νο 2 ή Νο 3)

– 1 αυγό και 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπημένα

– 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί. Εν συνεχεία, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Ακολούθως, ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε επίσης το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ, διατηρώντας τη ζεστή έως ότου τη χρησιμοποιήσουμε, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει η κρέμα μας κρούστα.

Για τον κιμά

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ακολούθως, προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις σκελίδες του σκόρδου, τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνοντας τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Αν δούμε πως χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε στο τέλος η σάλτσα του κιμά να μην έχει πολλά υγρά. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε από μέσα τόσο τις σκελίδες του σκόρδου, όσο και το ξυλάκι της κανέλας.

Για τα μακαρόνια

Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε μια άλλη κατσαρόλα και τα φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Αμέσως μετά, τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τα αυγά και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά.

Σύνθεση

Αφού έχουμε ολοκληρώσει τα τρία προηγούμενα στάδια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, αδειάζουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε τώρα το φαγάκι μας να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα με τον φούρνο), ώσπου η μπεσαμέλ να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Μόλις αυτό συμβεί, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!
Πηγή: lovecook.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Παστίτσιο

4 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τον κιμά

750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κύβους ζωμό μοσχαριού

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400 γρ.)

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. ζάχαρη

100 ml κόκκινο κρασί

φρέσκo θυμάρι

1 κ.γ. κανέλα

2 κ.σ. ελαιόλαδο για κιμά

2 κ.σ. ελαιόλαδο για κρεμμύδι

2 φύλλα δάφνης

1/2 μάτσο μαϊντανό στον κιμά

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

3 κρόκους

100 γρ. αλεύρι

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

Για τα μακαρόνια

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

2 αυγά

200 γρ. φέτα

1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

30 ml ελαιόλαδο στα μακαρόνια

θυμάρι μπόλικο ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον κιμά

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.

Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα σπάμε τον κιμά μας για 4-5 λεπτά.

Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ τελείως.

Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα, τους κύβους βοδινού και 2 φύλλα δάφνης.

Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.

Μόλις γίνει ο κιμάς μας, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από μέσα.

Αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.

Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.

Ξεκινάμε να προσθέτουμε 1 λίτρο γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.

Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ μας.

Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.

Τέλος προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε ξανά.

Για τα μακαρόνια

Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.

Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35 x 25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε τα 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, μπόλικο θυμάρι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό,  τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Κρατάμε τα μακαρόνια στην άκρη.

Για το παστίτσιο

Στον κιμά ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά για να δέσει η σάλτσα.

Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μοιραστείτε το άρθρο