Ένα παραδοσιακό σιροπιαστό πεντανόστιμο γλύκισμα, που τρώγετε πολύ ευχάριστα το χειμώνα με τα κρύα του αλλά και το καλοκαίρι με το κρύο του παγωτό.
Υλικά συνταγής
Για το φύλλο:
500 γρ. φύλλο κανταϊφι
400 γρ. μαργαρίνη λιωμένη [ ή βούτυρο γάλακτος προαιρετικά]
Για τη γέμιση:
700 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη
3 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι:
1 1/2 κιλό ζάχαρη
5 φλ. τσαγιού νερό
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
1-2 ξυλάκια κανέλλας
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα.
Ανοίγετε το φύλλο με τα χέρια σας, το χωρίζετε σε 35-40 μακρόστενες λωρίδες , τις αλείφετε με τη μαργαρίνη και τοποθετείτε στην άκρη τους 1 κ.σ. από το μείγμα της γέμισης.
Τυλίγετε όσο πιο απαλά μπορείτε κάθε λωρίδα σε ρολό προσέχοντας να κλείσετε καλά μέσα τη γέμιση και τοποθετείτε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να είναι κολλητά το ένα με το άλλο. Όταν τελειώσετε με όλα περιχύνετε ένα ένα με μια κουταλιά από το λιωμένο βούτυρο.
Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 30 λεπτά περίπου. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160-150 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Εν τω μεταξύ έχετε βάλει όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε όλα μαζί για 5 λεπτά περίπου.
Περιχύνετε το κανταϊφι με το σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο.
Πηγή: sintayes.gr