Υλικά
500 γρ. φασόλια γίγαντες
5-6 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης
3-4 κουταλιές σούπας ρύζι (καρολίνα, μπόνετ, ακόμα και γλασέ. Ακόμα καλύτερα, αναποφλοίωτο.)
δάφνη και θυμάρι
Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε νερό τουλάχιστον για 6 ώρες.
Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σε μερικά φασόλια αυτό μπορεί να πάρει και 2 ώρες.
Όταν βλέπουμε ότι κοντεύουν να βράσουν, ζεσταίνουμε δίπλα σε άλλη κατσαρόλα μέχρι βρασμού άλλο νερό, αρκετό.
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε να συνεχίσουν το βρασμό τους με το καινούργιο βραστό νερό.
Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
Όταν οι γίγαντες πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι. Αν όμως το ρύζι μας είναι αναποφλοίωτο, καλύτερα να το ρίξουμε από την αρχή με τα φασόλια στο καινούργιο νερό για να μαλακώσει καλύτερα.
Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε νερό, το πιπέρι και το αλάτι που επιθυμούμε. (Προσωπικά δεν βάζω ποτέ αλάτι παραπάνω από τα 3/4 από μια κοφτή κουταλιά της σούπας – και το κουτάλι μου δεν είναι τεράστιο!)
Αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έτοιμο!
Πηγή : daddy-cool.gr