Χορτοπιτάκια 

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη:

1 ποτήρι του νερού (250 ml) νερό χλιαρό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι

Χυμό από 1/2 λεμόνι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, περίπου 1 κιλό)

Υλικά για τη γέμιση

2 κρεμμυδάκια

1 ματσάκι μάραθο

1,5 κιλό άγρια χόρτα της αρεσκείας μας (σπανάκι, καυκαλήθρες, λάπαθα κτλ)

Αλάτι & Πιπέρι

Ελαιόλαδο και νερό

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη γέμιση. Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σωτάρουμε μαζί με τα αρωματικά σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό (2-3 κ.σ. σούπας) για να μαγειρευτούν ελαφρώς. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά, μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν τελείως.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι και ζυμώνουμε μέχτι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Αν πρόκειται να την ανοίξουμε σε μηχανή ζυμαρικών, την κάνουμε λίγο πιο σκληρή προσθέτοντας αλεύρι.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγουμε με λεπτό πλάστη σε δύο λεπτά φύλλα.
  4. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και βάζουμε στο κέντρο, ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε είτε σε σχήμα φάκελου, διπλώνοντας όλες τις άκρες στο κέντρο.
  5. Βάζουμε σε ένα τηγάνι, 2 δάχτυλα ελαιόλαδο και αφού κάψει καλά, τηγανίζουμε τα πιταράκια. Τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.

Πηγή: madameginger.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Χορτοπιτάκια

3 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, στεγνό

2 ματσάκια μάραθα, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσο, χοντροκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι καυκαλίθρες, ψιλοκομμένο

1 ΚΣ ελαιόλαδο

1 κγ αλάτι

½ κγ πιπέρι

Για τη ζύμη:

185 ml νερό χλιαρό

½ πρέζα αλάτι

1 ΚΣ ρακί ή χυμό ½ λεμονιού

350 γρ αλεύρι σκληρό

ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Σοτάρω τα κρεμμύδια και τα πράσα για 1 λεπτό.

Προσθέτω 250 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.

Συνεχίζω με το μάραθο, το μαϊντανό, το άνηθο, τι καυκαλίθρες, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύω και αφήνω να βράσουν μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν.

Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω ενδιάμεσα.

Βγάζω από τη φωτιά, στραγγίζω τα υγρά που έχουν μείνει και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.

Για τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, με το αλάτι και τη ρακί και ανακατεύω.

Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Την κόβω σε 4 κομμάτια και αρχίζω να την ανοίγω με τον πλάστη. Ξεκινάω από την πιο παχιά ρύθμιση το βάζω 2 φορές και έπειτα συνεχίζω μια-μια προς την πιο λεπτή (μέχρι το 6 αν το 7 είναι το ελάχιστο). Κάθε φορά πασπαλίζω τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει, δημιουργώντας τελικά μια λεπτή, σκληρή ζύμη.

Την απλώνω και τοποθετώ κατά μήκος της μιας πλευράς της, ανά διαστήματα 1 ΚΣ από τη γέμιση.

Με ένα πινέλο περνάω με νερό τη ζύμη στην άκρη της ζύμης και ανάμεσα από τη γέμιση.

Γυρίζω τη ζύμη κατά μήκος της άλλης πλευράς και σκεπάζω τη γέμιση.

Κλείνω τη γέμιση με το φύλλο πιέζοντας να κολλήσει καλά και αφαιρώντας τον αέρα.

Τα τοποθετώ πάνω σε πετσέτα κουζίνας στο ταψί αφού πρώτα την έχω ραντίσει με αλεύρι.

Αφού τα βάζω στη σειρά, τα σκεπάζω με μια δεύτερη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα τελειώσω όλα.(Αν θέλω μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη σε αυτό το στάδιο και να τα τηγανίσω άλλη στιγμή).

Ζεσταίνω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή ένταση και τηγανίζω όσα χορτοπιτάκια χωράνε μαζί. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά, μόλις πάρει χρώμα η μια πλευρά τους, τα γυρίζω και από την άλλη.

Τα βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Πηγή: paxxi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Χορτοπιτάκια

3 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, στεγνό

2 ματσάκια μάραθα, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσο, χοντροκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι καυκαλίθρες, ψιλοκομμένο

1 ΚΣ ελαιόλαδο

1 κγ αλάτι

½ κγ πιπέρι

Για τη ζύμη:

185 ml νερό χλιαρό

½ πρέζα αλάτι

1 ΚΣ ρακί ή χυμό ½ λεμονιού

350 γρ αλεύρι σκληρό

ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Σοτάρω τα κρεμμύδια και τα πράσα για 1 λεπτό.

Προσθέτω 250 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.

Συνεχίζω με το μάραθο, το μαϊντανό, το άνηθο, τι καυκαλίθρες, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύω και αφήνω να βράσουν μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν.

Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω ενδιάμεσα.

Βγάζω από τη φωτιά, στραγγίζω τα υγρά που έχουν μείνει και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.

Για τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, με το αλάτι και τη ρακί και ανακατεύω.

Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Την κόβω σε 4 κομμάτια και αρχίζω να την ανοίγω με τον πλάστη. Ξεκινάω από την πιο παχιά ρύθμιση το βάζω 2 φορές και έπειτα συνεχίζω μια-μια προς την πιο λεπτή (μέχρι το 6 αν το 7 είναι το ελάχιστο). Κάθε φορά πασπαλίζω τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει, δημιουργώντας τελικά μια λεπτή, σκληρή ζύμη.

Την απλώνω και τοποθετώ κατά μήκος της μιας πλευράς της, ανά διαστήματα 1 ΚΣ από τη γέμιση.

Με ένα πινέλο περνάω με νερό τη ζύμη στην άκρη της ζύμης και ανάμεσα από τη γέμιση.

Γυρίζω τη ζύμη κατά μήκος της άλλης πλευράς και σκεπάζω τη γέμιση.

Κλείνω τη γέμιση με το φύλλο πιέζοντας να κολλήσει καλά και αφαιρώντας τον αέρα.

Τα τοποθετώ πάνω σε πετσέτα κουζίνας στο ταψί αφού πρώτα την έχω ραντίσει με αλεύρι.

Αφού τα βάζω στη σειρά, τα σκεπάζω με μια δεύτερη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα τελειώσω όλα.(Αν θέλω μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη σε αυτό το στάδιο και να τα τηγανίσω άλλη στιγμή).

Ζεσταίνω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή ένταση και τηγανίζω όσα χορτοπιτάκια χωράνε μαζί. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά, μόλις πάρει χρώμα η μια πλευρά τους, τα γυρίζω και από την άλλη.

Τα βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Πηγή: paxxi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο