«Είμαστε σε ένα πρωτόγνωρο κύμα, το οποίο δείχνει μια εμμονή και μια επιμονή στο να κορυφώνεται συνεχώς και να παραμένει σταθεροποιημένο σε ένα πολύ υψηλό, χωρίς να κάμπτεται», δήλωσε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις σχετικά με αυτήν την τροπή της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες.
«Η πρώτη εξήγηση φαίνεται να είναι το ίδιο το στέλεχος, το οποίο είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, έχει υψηλή μεταδοτικότητα και επιμονή. Το δεύτερο οφείλεται σε κάποιους παράγοντες που έχουν σχέση με τις κοινωνικές μας συνήθειες, και κυρίως με τις γιορτές που είχαμε μέσα στον Μάρτιο. Το τρίτο ζήτημα είναι το γεγονός ότι η επιδημία εξελίσσεται ανισόχρονα από περιοχή σε περιοχή. Αυτά τα τρία αν τα βάλουμε μαζί εξηγούν το αυξημένο πανδημικό κύμα στη χώρα», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το πιο καλό σενάριο δείχνει ύφεση μετά τις 10 Απριλίου, και το πιο δυσμενές, μετά τις 15 Απριλίου με 1 Μαϊου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Κρήτη βρίσκεται στο 60% της δυναμικής του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα. Στο Ηράκλειο, δηλαδή, υπάρχουν 208 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες. Στα Χανιά, 173 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες.
Ειδικά για το Ηράκλειο, ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «κάτι δεν πάει καλά στην ενδοχώρα, είτε μαζεύονται στις εκκλησίες, είτε κάνουν παρέες. Πρέπει να πάμε καλά, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι», τόνισε ο καθηγητής.
«Το ίδιο ισχύει και για το Ρέθυμνο, το οποίο ενώ αποκλιμάκωνε σταθερά αυτό άλλαξε. Τα Χανιά από την άλλη, αποκλιμακώνουν σταθερά και αν συνεχίσει έτσι σε 10 μέρες θα «κιτρινίσει». Αντιθέτως, το Ηράκλειο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενταχθεί ξανά στις «βαθύ κόκκινες» περιοχές», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
«Κυριολεκτικά η ενδοχώρα του Ηρακλείου «καίγεται». Κάτι δεν πάει καλά, κάτι συμβαίνει», συνέχισε ο ίδιος.
Ο κ. Τζανάκης, απάντησε και σε όσους αρνούνται να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε self tests, προτού εκείνα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.
«Είναι υποχρεωτικό, διότι προστατεύουμε πρώτα απ’ όλα τα παιδιά μας, και κατ΄επέκταση τους ίδιους μας τους εαυτούς. Το τεστ αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω, από το να καθαρίσει κάποιος τη μύτη του παιδιού του. Είναι πάρα πολύ εύκολο και δωρεάν. Δε βλέπω το λόγο να μην το κάνουμε», εξήγησε ο καθηγητής.
Πηγή: creta24.gr