Στους 1.200 διασωληνωμένους αναμένεται να φτάσουμε την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαϊου, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1.
Μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.
Οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.
Τα εμβόλια δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνοντας τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.
Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο ομιλίας του για τις αβεβαιότητες που παραμένουν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.
Ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί, τόνισε όμως ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.
Παράλληλα τάχθηκε σαφώς υπέρ του εμβολιασμού και με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας πως ο ιός προκαλεί θρομβώσεις και η πιθανότητα θρόμβωσης φτάνει το 69% με τη νόσηση. Αντίστοιχα, με το εμβόλιο στο χειρότερο σενάριο η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000.
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού στον οργανισμό καθώς προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξεκινώντας από πρόκληση ατροφίας στο οσφρητικό νεύρο, δημιουργώντας κινδύνους για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ενοχοποιείται και για πρόσκληση περιφερικής παράλυσης από σύνδρομο Guillain Barre.
To 44% των ασθενών που έχουν αναρρώσει αναφέρουν μείωση της ποιότητας ζωής τους, το 32% παραπονείται για τουλάχιστον δύο εμμένοντα συμπτώματα μετά την ανάρρωση και το 55% για τουλάχιστον τρία εμμένοντα συμπτώματα.