Υλικά
250 ml ελαιόλαδο
350 γρ ζάχαρη
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 κσ κανέλα
1/4 κγ γαρύφαλλο σκόνη
250 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κγ μαγειρική σόδα
120 ml ρακή την αντικαθιστούμε με νερό αν δεν θέλουμε αλκοόλ
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ καρύδια χοντροκομμένα στα 6
250 γρ σταφίδες τεμαχισμένες στα 3
1 κσ σουσάμι ωμό για πασπάλισμα προαιρετικά
Εκτέλεση
Κόβω τις σταφίδες σε κομμάτια (με το ψαλίδι κουζίνας ή το μαχαίρι) και τις ανακατεύω με 1 κσ από το αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάω με το ξύσμα ή το μίξερ.
Προσθέτω τα αρωματικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Βάζω και τη ρακή και ανακατεύω.
Σε ένα μεγάλο δοχείο κρατάω το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω. Ο χυμός θα αφρίσει και θα χύνεται μέσα στο μπολ όπου βάζω μετά και τον υπόλοιπο. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και θα δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός. Βάζω τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα καλά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψί πυρίμαχο λαδωμένο και πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνειά του. Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 60-70 λεπτά, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε κομμάτια.
ΠΡΟΣΟΧΗ στο χρόνο ψησίματος, μην στεγνώσει εσωτερικά. Επίσης σε πυρέξ θα κολλήσει αν βάλετε μόνο λάδι, βάλτε και αλεύρι.
Πηγή: paxxi.gr