Η άρδευση της ελιάς

7 λεπτά ανάγνωσης

Η ελιά, ως γηγενές είδος της Μεσογείου, είναι πλήρως εγκλιματισμένο στις εδαφοκλιματικές συνθήκες πολλών περιοχών της Ελλάδας και μπορεί να επιβιώσει χωρίς άρδευση, κάτι όμως που δεν ισχύει όταν τίθεται το ζήτημα της ποσοτικής βελτίωσης της παραγωγής.

Τυπικά, άρδευση σε παραγωγικούς ελαιώνες χρειάζεται όταν η ετήσια βροχόπτωση είναι μικρότερη από 400 mm, σε φτωχά εδάφη με μικρή υδατοϊκανότητα, καθώς και σε νέους ελαιώνες.

Πρόγραμμα Άρδευσης

Προτού ένας γεωπόνος προχωρήσει στη σύνταξη ενός προγράμματος άρδευσης, πρέπει να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με το κλίμα, τον τύπο και το βάθος του εδάφους, το ανάγλυφο του ελαιώνα, την ποιότητα του νερού, την καλλιέργεια (ποικιλία, ηλικία, βάθος ενεργού ριζοστρώματος κ.ο.κ.), τους καλλιεργητικούς στόχους και τον τύπο του συστήματος άρδευσης. Μία σχετικά παλαιά –αλλά χρήσιμη ακόμη– απόφαση του ΥΠΑΑΤ (Φ.16/6631, ΦΕΚ 428/Β/2-6-1989) δίνει στοιχεία σχετικά με την αρδευτική περίοδο και τις ανάγκες καλλιεργειών (και ελιάς) σε νερό στις διάφορες περιοχές της χώρας μας. Σήμερα, το γενικά αποδεκτό πρότυπο για την εκτίμηση αναγκών καλλιεργειών σε νερό είναι η αναφορά (paper) 56 του FAO (1998). Άρδευση στην ελιά, εκτός από το καλοκαίρι, εφαρμόζεται και την άνοιξη ή και το φθινόπωρο, αν δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις. Ευαίσθητες περίοδοι θεωρούνται αυτές λίγο πριν από την άνθιση, της καρπόδεσης και των πρώτων σταδίων αύξησης του καρπού, η περίοδος σκλήρυνσης του πυρήνα και η περίοδος που αρχίζει να αυξάνει η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού.

Ποιότητα νερού

Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να ελέγχεται ως προς την καταλληλότητά του. Για παράδειγμα, χρήση νερού με ηλεκτρική αγωγιμότητα >2,5 dS/m προκαλεί προβλήματα τοξικότητας στην καλλιέργεια και υποβάθμισης του εδάφους. Η χρήση επεξεργασμένου νερού για άρδευση επιτρέπεται –και ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας εφαρμόζεται–, αλλά με βάση όσα αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία [ΚΥΑ 145116/2011 (ΦΕΚ 354/Β/8-3-2011) όπως ισχύει σήμερα].

Αρδευτικό σύστημα

Όσον αφορά το αρδευτικό σύστημα, πρέπει να επιλέγεται με βάση το κόστος και την αποτελεσματικότητα χρήσης του νερού, την επίδραση στη διάβρωση του εδάφους, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στην εξάπλωση ασθενειών. Γενικά, η μέθοδος που παρουσιάζει καλά αποτελέσματα είναι η άρδευση με χρήση μικρο-εκτοξευτήρων (μπεκάκια), ενώ η τοποθέτηση των αγωγών εφαρμογής σε ύψος 1,5+ m από το έδαφος με στήριξη πάνω στα δέντρα προτιμάται, μιας και δεν εμποδίζει τις καλλιεργητικές εργασίες. Συστήματα μικροάρδευσης επιτρέπουν και την εφαρμογή λίπανσης μέσω αυτών (υδρολίπανσης). Το δίκτυο πρέπει να σχεδιάζεται και να εγκαθίσταται από επαγγελματίες και να επιθεωρείται στην αρχή κάθε αρδευτικής περιόδου, ώστε να συντηρείται αποτελεσματικά.

Σε περίπτωση που εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διαχείριση, προβλέπεται η ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης άρδευσης, ενώ οι παραγωγοί πρέπει να τηρούν ημερολόγιο άρδευσης, όπου θα καταγράφεται η ποσότητα νερού, ο τρόπος και ο χρόνος άρδευσης ανά αγροτεμάχιο.

Γεωργία ακριβείας

Στην πράξη, η διαχείριση της άρδευσης δεν μπορεί να ακολουθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα που καταρτίστηκε με βάση τα γενικά κλιματικά στοιχεία, αλλά να προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν από μέρα σε μέρα. Αυτό κάνει την αποτελεσματική διαχείριση του νερού σχετικά δύσκολη υπόθεση. Η εμπειρία του παραγωγού στην αντίληψη της υγρασίας του χώματος και της κατάστασης του φυτού είναι πολύ σημαντική, αλλά στο πλαίσιο της γενικής αρχής ότι «δεν μπορείς να ελέγξεις ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις», για να βοηθηθεί ο γεωπόνος και ο παραγωγός στην τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων χρειάζεται μετρήσεις.

Λύση σε αυτό μπορούν προσφέρουν αισθητήρες υγρασίας εδάφους, όπως τασίμετρα ή ηλεκτρονικά υγρασιόμετρα. Πέρα από τις ατομικές αυτές προσεγγίσεις, καλύτερα και οικονομικότερα αποτελέσματα προσφέρουν κεντρικά συστήματα παροχής συμβουλών άρδευσης. Στην Ελλάδα, παλαιότερη σχετική προσπάθεια στον τομέα της ελιάς είχε αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς στην Κρήτη.

Σήμερα, υπάρχουν τέτοια συστήματα στη χώρα μας, αλλά καλύπτουν σχετικά μικρές περιοχές. Τα συστήματα αυτά συλλέγουν πληροφορίες από δίκτυα αγρομετεωρολογικών σταθμών και εφαρμόζουν μαθηματικά μοντέλα, με βάση τα οποία μπορούν να εκτιμούν τις καιρικές συνθήκες σε κάθε σημείο της περιοχής εφαρμογής.

Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικών πληροφοριών (έδαφος, καλλιέργεια, σύστημα άρδευσης, αρδευτικά γεγονότα κ.λπ.) για κάθε αγροτεμάχιο μπορούν επί τη βάση ισοζυγίου νερού να αναπτύξουν συμβουλές σχετικά με την ανάγκη άρδευσης. Στο όλο πλαίσιο λαμβάνεται υπόψη και η πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες αρδεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τέτοια συστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς περιοδική αξιολόγηση και ερμηνεία των συμβουλών από γεωπόνους ή έμπειρους χρήστες τους.

Το κόστος του νερού

Σε ένα άρθρο σχετικά με την άρδευση δεν μπορεί να παραληφθεί ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το νερό για άρδευση έχει κόστος. Η κοστολόγηση του αρδευτικού νερού για τις διάφορες περιοχές της χώρας έχει γίνει ήδη στο πλαίσιο των σχετικών σχεδίων διαχείρισης υδάτων [υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο της ΕΕ για τα Ύδατα (60/2000), η οποία έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία από το 2003]. Την περίοδο από 2-12 Σεπτεμβρίου 2016 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο υπουργικής απόφασης, με σκοπό την τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ των οποίων είναι και το νερό άρδευσης.

Το σχέδιο προβλέπει στρεμματικό κόστος και κόστος ανά μονάδα ποσότητας. Τόσο τα σχέδια διαχείρισης όσο και οι νόμοι για εφαρμογή τιμολόγησης μπορούν να αναθεωρηθούν. Αυτό που πρέπει να αναπτυχθεί, γιατί έχει σταθερή αξία, είναι η ορθολογική αντιμετώπιση των θεμάτων σχεδιασμού, εγκατάστασης και διαχείρισης των αρδευτικών συστημάτων μέσω της αξιοποίησης των επαγγελματιών επιστημόνων και της εκπαίδευσης των παραγωγών, σχετικά με την άρδευση και την αξία του νερού ως φυσικού πόρου.

του Γιάννη Τσιρογιάννη, γεωπόνου – γεωργικού μηχανικού, MSc, PhD,
επίκουρου καθηγητή Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου

Πηγή: ypaithros.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Η άρδευση της ελιάς…

5 λεπτά ανάγνωσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γ. Καδιανάκης

Σε όλες τις εντατικές καλλιέργειες το νερό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και απόδοσης. Έτσι και στην ελιά, η υδατική διαθεσιμότητα στην περιοχή του ριζικού συστήματος τις κρίσιμες περιόδους είναι δυνατόν να περιορίσει ή να αυξήσει την παραγωγικότητα των δέντρων.

Η ελιά από την φύση της έχει αναπτύξει μηχανισμούς που την κάνουν αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία και γενικότερα την έλλειψη νερού. Τα μικρά και σκληρά φύλλα της, με τα βαθουλωτά στομάτια και τα άφθονα  τριχίδια στην κάτω επιφάνεια  και ένα ριζικό σύστημα όπου η ανάγκη για υγρασία μπορεί να το οδηγήσει τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά άμυνας του δένδρου στην ξηρασία.

Μπορεί λοιπόν η ελιά να επιβιώνει σε ξηρικές συνθήκες όμως επηρεάζεται η αρνητικά η παραγωγή της. Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το μέγιστο της απόδοσης στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων αλλά και να ωφεληθούν των υπολοίπων συνδυαστικών φροντίδων όπως λίπανση, όργωμα, κλάδεμα, ψεκασμός κ.α, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια νερού στο έδαφος, ιδιαίτερα στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης.

Το πρώτο κρίσιμο στάδιο είναι την περίοδο δημιουργίας ανθέων, περίπου στα τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης. Η έλλειψη νερού αυτήν την περίοδο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο ποσότητα των ανθοφόρων βλαστών αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ανθέων με ανωμαλίες(ατελή άνθη).

Δεύτερο στάδιο σημαντικό στάδιο είναι κατά την περίοδο της καρπόδεσης, περίπου  στα τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Η χαμηλή εδαφική υγρασία σε αυτήν την περίοδο αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένης καρπόδεσης. Αυτή την εποχή ο μεταβολισμός είναι πολύ έντονος, συνήθως έχουν σταματήσει οι βροχές οπότε η άρδευση του ελαιώνα κρίνεται αναγκαία.

Τρίτο στάδιο επίσης σημαντικό αποτελεί την περίοδο όπου ο πυρήνας σκληραίνει,  δηλαδή μετά την καρπόδεση και λίγο πριν το μαύρισμα(καλοκαιρινούς μήνες). Ο μεταβολισμός και σε αυτήν την εποχή είναι έντονος και η διαθεσιμότητα της εδαφικής υγρασίας εξίσου σημαντική. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει καρπόπτωση, μικροκαρπία ή περιορισμό της ανάπτυξης των καρπών πού όσο και να ποτιστεί αργότερα δεν διορθώνεται.

Επίσης στο τέλος του καλοκαιριού αλλά και το φθινόπωρο είναι αναγκαίο το νερό στην καλλιέργεια καθώς ο  καρπός συνεχίζει να αναπτύσσεται για να αποκτήσει το τελικό του μέγεθος. Επιπλέον, αυτήν την εποχή η έλλειψη υγρασίας μπορεί να  επηρεάσει την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

Ένας σωστός προγραμματισμός αρδεύσεων μπορεί να μειώσει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (αυξημένη παραγωγή  κάθε 2 χρόνια). Ακόμα βοηθάει στην ανάπτυξη νέων βλαστών. Προσοχή όμως στην υπερβολική άρδευση και τον κορεσμό του εδάφους από το νερό καθώς τα ελαιόδεντρα υποφέρουν, μπορεί να εξαλείψει το οξυγόνο από την ρίζα και να προκληθούν προβλήματα λόγω ανάπτυξης ασθενειών.

Ο προσδιορισμός της εποχής, της ποσότητας και της συχνότητας άρδευσης είναι σημαντικός καθώς συμβάλει στην τόσο αποτελεσματικότητα για την καλλιέργεια όσο και στην εξοικονόμηση νερού και την υδατική ισορροπία μιας περιοχής. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν όπως κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ή ηλικία του δένδρου, η σύσταση όμως  του εδάφους αποτελεί τον κύριο. Συνήθως στα ελαφριά αμμώδη χώματα ποτίζουμε συχνότερα με μικρότερες ποσότητες και ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα αργιλώδη πιο βαριά εδάφη. Πέραν της εμπειρίας για την καλύτερη εκτίμηση την εδαφικής υγρασίας υπάρχουν ειδικά όργανα ένδειξης όπως τα Τενσιόμετρα και τα Υγρασιόμετρα.

Οι συνήθεις τρόποι άρδευσης είναι με σταλάκτες μικρών και μεγάλων παροχών και με μίκρο-εκτοξευτήρες που δημιουργούν τεχνητή βροχή κάτω από την κόμη της ελιάς με διάμετρο 3-8 μέτρα. Ιδανικότερο πότισμα μπορούμε να εξασφαλίσουμε με την χρήση ενσωματωμένου σταλάκτη  κατά μήκος της γραμμής με μονές ή διπλές γραμμές αλλά και με ημικύκλια 3-5 μέτρων.

Πηγή Πληροφοριών:

–          Adriano Del Fabro(2004). Η ελία. Εκδόσεις Ψυχαλου. Σελ 47-49.

–          Richard Fooks. Το βιβλίο της ελιάς. Εκδόσεις Ψυχαλου. Σελ 71-80

–          Λιονάκης Σ (2007). Άρδευση Ελαιώνων. ΑΤΕΙ Κρήτης

–          Καδιανάκης ΑΕ

 

Μοιραστείτε το άρθρο