Υλικά συνταγής
- Για τη βάση:
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα ταρτιέρας
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 140 γρ. μαργαρίνη νηστίσιμη, σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταρτιέρας [*]
- 5-6 κ.σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- Για τη γέμιση:
- 1 κονσέρβα ανανά σε ροδέλες
- 2 ακτινίδια σε ροδέλες
- 1 φακελάκι ζελέ ανανά (σκόνη)
- 1/2 φλ. τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο, ροδάκινο ή πορτοκάλι
- Για τo γαρνίρισμα:
- σαντιγί με φυτική κρέμα γάλακτος νηστίσιμη και ξηρούς καρπούς χοντροκομένους ή
- ακτινίδιο σε φέτες και φράουλες κομμένες στη μέση ή άλλα φρέσκα φρούτα εποχής επιλογής σας
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη βάση: Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια ταρτιέρα με διάσταση βάσης 26 εκ. περίπου. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια μαργαρίνης, τη ζάχαρη και το αλάτι και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή με το ειδικό γάντζο του μίξερ, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.
- Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λ πριν τη χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια τη τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο που να χωράει στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με τη βοήθεια του πλάστη απλώνετε το φύλλο στη ταρτιέρα και το στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της.
- Κόβετε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν πάνω από τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Τρυπάτε καλά όλη την επιφάνεια της βάσης με ένα πιρούνι, τη καλύπτετε με χαρτί ψησίματος και από πάνω θα τη γεμίσετε με βάρη όπως φασόλια ή ρεβύθια ή ρύζι. Τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λ. Τη βγάζετε από το φούρνο αφαιρείτε τα βάρη και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Για τη γέμιση: Αραιώνετε με νερό το χυμό της κονσέρβας ανανά τόσο όσο να έχετε 2 φλιτζάνια τα οποία ρίχνετε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτετε και τη μαρμελάδα και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν και ζεσταθούν ελαφρώς. Ρίχνετε και τη σκόνη του ζελέ και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί καλά η σκόνη. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για λίγη ώρα για να σταθεροποιηθεί ελαφρώς, χωρίς όμως να πήξει.
- Στρώνετε ομοιόμρφα τις ροδέλες ανανά και τα ακτινίδια σε φέτες πάνω στη ψημένη βάση της τάρτας και περιχύνετε με μείγμα του ζελέ. Τοποθετείτε τη τάρτα σας στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά το ζελέ.
- Για το γαρνίρισμα: Πριν σερβίρετε τη τάρτα σας τη διακοσμείτε με ροζέτες σαντιγί την οποία έχετε παρασκευάσει με φυτική κρέμα γάλακτος (νηστίσιμη) και τη πασπαλίζετε με χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης. Εναλλακτικά κόβετε διάφορα φρέσκα φρούτα εποχής κατά προτίμηση διαφορετικών χρωμάτων και γεύσεων και διακοσμείτε τη τάρτα σας λίγο πριν τη σερβίρετε.
[*] Νηστίσιμη μαργαρίνη με ελαιόλαδο θα βρείτε σε μεγάλα Σ.Μ. το Άλτις με ελαιόλαδο και ή Χωριό με ελαιόλαδο. Φυσικά υπάρχουν και άλλες για να διαλέξετε κάποια επιλογής σας σε σκληρή μορφή την οποίο θα μαλακώσετε καλά σε θερμοκρασία δωματίου ή σε μορφή Soft.
Πηγή: sintayes.gr