Τα κουνάλια της μάνας μου…
Η πιο κατάλληλη εποχή για την παρασκευή των κουναλιών είναι το τέλος του καλοκαιριού (Αύγουστος-Σεπτέμβριος).
Όταν τα σύκα ωριμάσουν καλά , τα μαζεύουν πάνω ή κάτω από τη συκιά και αφού τα συμπιέσουν με τα χέρια , τα τοποθετούν πάνω σε μια ξύλινη συνήθως τάβλα.
Εκεί θα παραμείνουν για 20 περίπου ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν ,να ξεραθούν.
Στη συνέχεια αφού τα βράσουν, τα ξαναστεγνώνουν και μετά αφού τα βρέξουν με λίγη ρακή, ρίχνουν πάνω τους σουσάμι καβουρδισμένο, κανέλλα και πολύ λίγη άχνη ζάχαρης.
Αμέσως μετά αποθηκεύονται και προσφέρονται ως εκλεκτός μεζές στη ρακή ή τα τρώνε και σκέτα.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης