Αθερίνα τηγανιτή: Το απόλυτο καλοκαιρινό μεζεδάκι με άρωμα θάλασσας

2 λεπτά ανάγνωσης

Η τηγανιτή αθερίνα, αυτό το μικρό, τραγανό ψαράκι των ελληνικών θαλασσών, αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και αγαπημένους μεζέδες του καλοκαιριού. Εύκολη στην παρασκευή και πεντανόστιμη, συνοδεύει ιδανικά ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο, φέρνοντας στο τραπέζι μνήμες από παραθαλάσσιες ταβέρνες.

Περιεχόμενα

Υλικά:

  • 600 γρ. αθερίνα
  • 1 κ.γ. αλάτι (και επιπλέον για το σερβίρισμα, αν επιθυμείτε)
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κούπα αλεύρι
  • Ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Καθαρισμός και προετοιμασία:
    Πλένετε καλά την αθερίνα και τη στεγνώνετε όσο το δυνατόν καλύτερα, χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.
  2. Αλεύρωμα:
    Σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύετε καλά τα υλικά και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα ψάρια. Κλείνετε τη σακούλα και την ανακινείτε απαλά ώστε η αθερίνα να καλυφθεί ομοιόμορφα με το μείγμα.
  3. Τίναγμα και στράγγισμα:
    Βγάζετε τα ψάρια από τη σακούλα και τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι ή τρυπητό. Τα τινάζετε απαλά για να φύγει το περιττό αλεύρι.
  4. Τηγάνισμα:
    Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα. Τηγανίζετε τα ψάρια λίγα-λίγα, για περίπου 2–3 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά. Μην τα παραψήσετε, καθώς λόγω του μικρού μεγέθους τους ψήνονται πολύ γρήγορα.
  5. Στραγγισμα και σερβίρισμα:
    Τοποθετείτε την αθερίνα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον αλάτι.

Σερβίρετε ζεστή, συνοδεύοντας με φρεσκοκομμένο λεμόνι και —προαιρετικά— λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μια ελαφριά σκορδαλιά.

Πηγή: radicio.com

Μοιραστείτε το άρθρο