Σουτζουκάκια σμυρνέικα: Το αυθεντικό άρωμα της Ανατολής στο πιάτο σας

3 λεπτά ανάγνωσης

Με πλούσια αρώματα, μπαχαρικά και βαθιά γεύση, τα σουτζουκάκια σμυρνέικα αποτελούν ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες που φτάνουν στη Μικρά Ασία. Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη αναδεικνύει στο έπακρο την παραδοσιακή γεύση, προσθέτοντας μερικές σύγχρονες πινελιές.

Υλικά:

Για τα σουτζουκάκια:
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 200 γρ. ψωμί του τοστ
  • 100 ml γάλα (3,5% λιπαρά)
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 20 ml ούζο
  • 100 γρ. αλεύρι για πανάρισμα
  • 50 ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 250 ml νερό
  • 1 κύβος κότας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή 2 ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
Για το σερβίρισμα:
  • Ρύζι μπασμάτι
  • Φρέσκος δυόσμος

Εκτέλεση:

Για τα σουτζουκάκια:

Ξεκινάμε χτυπώντας στο μίξερ το ελαιόλαδο με το σκόρδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μείγμα, το γάλα, το ούζο και το αυγό. Ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε το ψωμί σε κομμάτια, το κύμινο, το μπούκοβο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να λιώσει το ψωμί και προσθέτουμε τους κιμάδες, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε οβάλ σχήμα (30-50 γρ. το καθένα) και τα αλευρώνουμε ελαφρώς.

Τηγανίζουμε σε σπορέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (περίπου 5 λεπτά) και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.


Για τη σάλτσα:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με ελαιόλαδο και ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Συνεχίζουμε με τη δάφνη, την κανέλα, τον κύβο, τη ντομάτα και το νερό. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.


Σερβίρισμα:

Τα σουτζουκάκια σερβίρονται ιδανικά με ρύζι μπασμάτι και φρέσκο δυόσμο, σε ένα πιάτο που παντρεύει τη νοσταλγία της Σμύρνης με τη σύγχρονη γαστρονομία.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μοιραστείτε το άρθρο