Υλικά
- 1 ½ κιλό σαρδέλες, μεγάλες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 400 γρ. χυμό ντομάτας
- ½ λεμόνι, χυμό + ½ λεμόνι σε φέτες, για γαρνιτούρα
- ½ κύβο λαχανικών
- 1 κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. μπαχάρι
- μία πρέζα ζάχαρη
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 4 φλ. νερό
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Πλένουμε πολύ καλά τις σαρδέλες και αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κόκκαλα.
Με ένα ψαλίδι κουζίνας ή ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη κάθε σαρδέλα στη μέση και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Βάζουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον χυμό λεμονιού, τον κύβο λαχανικών, την πάπρικα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το νερό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Βράζουμε τη σάλτσα για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις σαρδέλες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά.
Στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος, με τη βοήθεια μίας σπάτουλας γυρνάμε πλευρά στα ψάρια.
Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr