Γεμιστά με Ξινόχοντρο

2 λεπτά ανάγνωσης

Παραδοσιακή Κρητική Συνταγή
🕒 Προετοιμασία + Ψήσιμο: ~1 ώρα & 15΄
🍽️ Μερίδες: 6


🔹 Υλικά

  • 6 ώριμες ντομάτες
  • 3 πιπεριές
  • 3 κολοκυθάκια
  • 1 ματσ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 ντομάτα (τριμμένη, για το τέλος)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα)
  • 1–2 πατάτες, σε φέτες για το ταψί
  • 2–3 κομμάτια ξινόχοντρο, σπασμένα
  • 650 γρ. ρύζι μακρύκοκκο (σπυρωτό)
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός, δυόσμος, αλάτι, πιπέρι

👨‍🍳 Εκτέλεση

1. Προετοιμασία λαχανικών

  • Κόβεις «καπάκι» από ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια.
  • Αδειάζεις το εσωτερικό τους και το κρατάς στην άκρη.

2. Γέμιση (σε λεκάνη)

  • Ψιλοκόβεις τα εσωτερικά από ντομάτες και πιπεριές (χωρίς σπόρια).
  • Τρίβεις το κολοκύθι στον χοντρό τρίφτη.
  • Προσθέτεις ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό & δυόσμο.
  • Σπας τον ξινόχοντρο.
  • Ρίχνεις το ρύζι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύεις καλά.

3. Σάλτσα (σε μπολάκι)

  • Ανακατεύεις 1 τριμμένη ντομάτα, τα ξερά κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι.

4. Στήσιμο στο ταψί

  • Τοποθετείς τα λαχανικά.
  • Αλατίζεις ελαφρά το εσωτερικό τους & βάζεις 1 σταγόνα λάδι.
  • Γεμίζεις μέχρι τη μέση με τη γέμιση.
  • Ρίχνεις λίγη από τη σάλτσα και τα σκεπάζεις με τα καπάκια τους.
  • Προσθέτεις πατάτες ανάμεσα για σταθερότητα & γεύση.
  • Περιχύνεις με την υπόλοιπη σάλτσα + 2 δάχτυλα νερό.

5. Ψήσιμο

  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, 180°C για ~1 ώρα.
  • Ελέγχεις νερό και συμπληρώνεις αν χρειαστεί.

📝 Tips

  • Ο ξινόχοντρος δίνει ιδιαίτερο άρωμα και δένει υπέροχα με το ρύζι.
  • Το γέμισμα μέχρι τη μέση βοηθά να φουσκώσουν σωστά.
  • Ξεκούρασέ τα 10’ πριν το σερβίρισμα για καλύτερη γεύση.

(Με στοιχεία από το sitemou.com)

Μοιραστείτε το άρθρο