Παραδοσιακή Κρητική Συνταγή
🕒 Προετοιμασία + Ψήσιμο: ~1 ώρα & 15΄
🍽️ Μερίδες: 6
Περιεχόμενα
🔹 Υλικά
- 6 ώριμες ντομάτες
- 3 πιπεριές
- 3 κολοκυθάκια
- 1 ματσ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 ντομάτα (τριμμένη, για το τέλος)
- 2 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα)
- 1–2 πατάτες, σε φέτες για το ταψί
- 2–3 κομμάτια ξινόχοντρο, σπασμένα
- 650 γρ. ρύζι μακρύκοκκο (σπυρωτό)
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- Μαϊντανός, δυόσμος, αλάτι, πιπέρι
👨🍳 Εκτέλεση
1. Προετοιμασία λαχανικών
- Κόβεις «καπάκι» από ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια.
- Αδειάζεις το εσωτερικό τους και το κρατάς στην άκρη.
2. Γέμιση (σε λεκάνη)
- Ψιλοκόβεις τα εσωτερικά από ντομάτες και πιπεριές (χωρίς σπόρια).
- Τρίβεις το κολοκύθι στον χοντρό τρίφτη.
- Προσθέτεις ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό & δυόσμο.
- Σπας τον ξινόχοντρο.
- Ρίχνεις το ρύζι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύεις καλά.
3. Σάλτσα (σε μπολάκι)
- Ανακατεύεις 1 τριμμένη ντομάτα, τα ξερά κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι.
4. Στήσιμο στο ταψί
- Τοποθετείς τα λαχανικά.
- Αλατίζεις ελαφρά το εσωτερικό τους & βάζεις 1 σταγόνα λάδι.
- Γεμίζεις μέχρι τη μέση με τη γέμιση.
- Ρίχνεις λίγη από τη σάλτσα και τα σκεπάζεις με τα καπάκια τους.
- Προσθέτεις πατάτες ανάμεσα για σταθερότητα & γεύση.
- Περιχύνεις με την υπόλοιπη σάλτσα + 2 δάχτυλα νερό.
5. Ψήσιμο
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, 180°C για ~1 ώρα.
- Ελέγχεις νερό και συμπληρώνεις αν χρειαστεί.
📝 Tips
- Ο ξινόχοντρος δίνει ιδιαίτερο άρωμα και δένει υπέροχα με το ρύζι.
- Το γέμισμα μέχρι τη μέση βοηθά να φουσκώσουν σωστά.
- Ξεκούρασέ τα 10’ πριν το σερβίρισμα για καλύτερη γεύση.
(Με στοιχεία από το sitemou.com)