Συνταγή: Χρήστος Βενιέρης | Πηγή: gourmed.gr
🕑 Προετοιμασία: αποβραδίς | 🕒 Μαγείρεμα: ~1½ ώρα
🍽️ Μερίδες: 4–6
Περιεχόμενα
🔹 Υλικά
Για το κουνέλι & τη μαρινάδα:
- 1½ κιλό κουνέλι, σε μερίδες
- 2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 6–10 μπαχάρια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Αλεύρι (για πανάρισμα)
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι
Για το μαγείρεμα:
- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
- 2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 πορτοκάλι, πλυμένο, κομμένο σε 8 φέτες
👨🍳 Εκτέλεση
1. Μαρινάδα (αποβραδίς)
- Βάλε το κουνέλι σε μπολ με κρασί, δάφνη, μπαχάρι, κανέλα.
- Κάλυψε και άφησέ το στο ψυγείο.
2. Κρεμμυδάκια
- Ζέστανε ½ φλ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα.
- Τσιγάρισε τα κρεμμυδάκια για ~20΄, να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
- Βγάλε τα με τρυπητή κουτάλα και άφησέ τα στην άκρη.
3. Κουνέλι
- Στράγγισε από τη μαρινάδα, αλεύρωσε ελαφρά.
- Ζέστανε άλλο ¼ φλ. λάδι και ρόδισε το κρέας από όλες τις πλευρές.
4. Μαγείρεμα
- Πρόσθεσε τα πορτοκάλια πάνω στο κρέας.
- Ρίξε κρασί, ντομάτα, δάφνη και κανέλα.
- Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε και σιγόβρασε για 1½ ώρα.
5. Τέλος
- Πρόσθεσε ξανά τα κρεμμυδάκια και άφησέ τα να δέσουν για 10΄.
- Άφησε το φαγητό να “ηρεμήσει” 5 λεπτά και σέρβιρε ζεστό.
🍷 Συνοδεύεται ιδανικά με:
- Πουρέ πατάτας,
- Φρυγανισμένο ψωμί,
- Ή πλιγούρι – για πιο παραδοσιακή νότα.
(Με στοιχεία από το gourmed.gr)