⏱️ Χρόνος
- Ξαλμύρισμα: 12 – 24 ώρες
- Μαγείρεμα + Τηγάνισμα: 45 λεπτά περίπου
🔹 Υλικά (για 4 – 6 άτομα)
🔸 Για τον μπακαλιάρο
- 1 μεγάλο φύλλο παστού μπακαλιάρου (καλά ξαλμυρισμένο και κομμένο)
- Αλεύρι (για πανάρισμα)
- Λάδι (για τηγάνισμα)
🔸 Για την αλιάδα (σκορδαλιά με πατάτα και ζουμί ψαριού)
- 1 κιλό πατάτες με τη φλούδα
- 3–4 σκελίδες σκόρδο (ή και λιγότερο, ανάλογα τα γούστα)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός 1 λεμονιού
- Αλάτι, κατά βούληση
- Ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο
👩🍳 Εκτέλεση
1. Ξαλμύρισμα
- Ξεπλένουμε καλά τον μπακαλιάρο.
- Τον βάζουμε σε νερό (το αλλάζουμε 4–5 φορές) για 12–24 ώρες.
2. Βράζουμε λίγο μπακαλιάρο
- Κρατάμε 2 μικρά κομμάτια και τα βράζουμε σε 1–1½ ποτήρι νερό για ~10 λεπτά.
- Κρατάμε το ζουμί (θα το χρειαστούμε για την αλιάδα).
3. Βράζουμε τις πατάτες
- Σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε με ξυλάκι/μαχαίρι).
4. Ετοιμάζουμε την αλιάδα
- Λιώνουμε το σκόρδο με αλάτι (σε γουδί ή μούλτι).
- Ξεφλουδίζουμε τις ζεστές πατάτες, τις περνάμε από μύλο ή τις λιώνουμε με πιρούνι.
- Σε λεκάνη: ανακατεύουμε πατάτες + σκόρδο, δουλεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε το λεμόνι και το λάδι σιγά-σιγά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ζουμί του ψαριού, ώσπου να γίνει η αλιάδα μελάτη, όχι νερουλή.
5. Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο
- Περνάμε κάθε κομμάτι σε αλεύρι.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
🍽️ Σερβίρισμα
- Σε βαθιά πιάτα: βάζουμε αλιάδα ζεστή και από πάνω 1–2 κομμάτια μπακαλιάρο.
- Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή λαχανικά εποχής.
🔸 Μικρά Μυστικά
- Σκόρδο: Οι Κεφαλονίτες το προτιμούν τσουχτερό. Προσαρμόστε ελεύθερα!
- Γεύση: Η αλιάδα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτή ούτε νερουλή. Ρυθμίστε με το ζουμί.
- Ο χρόνος σερβιρίσματος έχει σημασία – όλα ζεστά και φρεσκοτηγανισμένα!
(Με στοιχεία από το kathimerini.gr – Συνταγή: Εύη Βουτσινά – Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος)