ΥΛΙΚΑ
2 lt γάλα, πλήρες
300 γρ. λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα
250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική για τη γέμιση
150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική για το πασπάλισμα
10 φύλλα κρούστας
5 αυγά, medium
1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη για το πασπάλισμα
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Για τη γέμιση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το γάλα, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, το εκχύλισμα βανίλιας και την αφήνουμε να ζεσταθεί.
2 Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3 Μόλις το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται (όχι να βράζει), το αποσύρουμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε δόσεις με μία κουτάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
4 Στη συνέχεια, μεταφέρουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
5 Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6 Για την πίτα: Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την κανέλα, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη.
7 Έπειτα, αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί του φούρνου διαμέτρου 36εκ, το καλύπτουμε με ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
8 Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα δημιουργώντας έναν σταυρό, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε κι αυτό με το μείγμα ζάχαρης κανέλας.
9 Κατόπιν, τοποθετούμε τρία φύλλα κρούστας ακόμα με τον παραπάνω τρόπο και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
10 Αμέσως μετά, καλύπτουμε την κρέμα με πέντε φύλλα κρούστας, τα οποία τα τοποθετούμε με τον παραπάνω τρόπο, δηλαδή σε σχήμα σταυρού, πασπαλίζοντας το καθένα με βούτυρο και το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
11 Ύστερα, κόβουμε λίγο τις άκρες, αν δούμε πως προεξέχουν αρκετά, τις τυλίγουμε προς τα μέσα και χαράσσουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια.
12 Τέλος ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα και 10 λεπτά.
13Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: giorgostsoulis.com