Μια απολαυστική πρόταση χωρίς ζωικά προϊόντα, γεμάτη άρωμα Ανατολής και υφή γιορτής.
Περιεχόμενα
Το παραδοσιακό στρούντελ αποκτά ελληνική, νηστίσιμη διάσταση με πρωταγωνιστές τα μήλα, τον χαλβά, την κουβερτούρα και το γλυκό του κουταλιού. Ένα γλυκό που συνδυάζει υγιεινά υλικά, γήινη γεύση και απόλυτα ισορροπημένη γλυκύτητα.
Υλικά:
(Για 2 ρολά – 8-10 μερίδες)
- 8 φύλλα κρούστας
- Σησαμέλαιο για άλειμμα
- 4 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 125 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 100 γρ. χαλβάς (π.χ. με γεύση βανίλια), σε κυβάκια
- 4–5 κ.σ. γλυκό κουταλιού μανταρίνι ή πορτοκάλι (ή μαρμελάδα εσπεριδοειδών)
- 4 κ.σ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- 1 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
- Ζάχαρη άχνη και κακάο ή κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε τη μαργαρίνη και σοτάρετε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε λίγο σιρόπι από το γλυκό κουταλιού και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Πασπαλίζετε με το σιμιγδάλι, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
- Προσθέτετε το γλυκό κουταλιού σε κομματάκια, τα αμύγδαλα και τον χαλβά. Ανακατεύετε καλά για ομοιογενή γέμιση.
Στήσιμο:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετείτε στον πάγκο ένα φύλλο κρούστας με τη μεγάλη πλευρά οριζόντια. Το αλείφετε με σησαμέλαιο και επαναλαμβάνετε με άλλα 3 φύλλα, δημιουργώντας μια ενιαία βάση.
- Απλώνετε το μισό μείγμα της γέμισης μέχρι τη μέση του φύλλου, αφήνοντας περιθώριο στα πλαϊνά. Πασπαλίζετε με τη μισή κουβερτούρα.
- Διπλώνετε τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα και τυλίγετε σε ρολό.
- Τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε για το δεύτερο ρολό.
Ψήσιμο:
Ψήνετε για περίπου 30–35 λεπτά, μέχρι τα ρολά να ροδίσουν όμορφα.
Αφού κρυώσουν λίγο, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή κακάο.
Σερβίρισμα:
Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύεται υπέροχα με τσάι πορτοκαλιού ή δροσερό καφέ φίλτρου.
📸 Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή
📌 Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου | Πηγή: olivemagazine.gr