Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ομιλία του κ. Κώστα Καδιανάκη, Υπεύθυνου ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στη 16 Γεωργική Έκθεση Μεσαράς
Φίλες και Φίλοι
Με χαρά σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην 16η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, και σας εύχομαι να έχετε μια εποικοδομητική και χρήσιμη συμμετοχή. Η Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις του αγροτικού κλάδου στην ενδοχώρα του Νομού μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ετών, στην οποία το Επιμελητήριο Ηρακλείου στάθηκε αρωγός από το ξεκίνημά της, πιστεύοντας στην αναπτυξιακή συμβολή της τόσο για το θεματικό περιεχόμενο της, όσο και τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα της.
Εδώ στους Βώρους στην καρδιά της Μεσαράς που φιλοξενείται η Έκθεση ήδη από το 1988, αναδεικνύεται πλήρως η διάσταση της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, που ιδιαίτερα μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να αποτελέσει το στρατηγικό τομέα παραγωγής της τοπικής οικονομίας. Σε ένα τόπο δραστήριο, και καρποφόρο, αλλά και ένα τόπο που ταλανίζεται από πολλά προβλήματα.
Φίλες και φίλοι,
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου συμμετέχει ενεργά σε κάθε δράση που αφορά στην αγροτική οικονομία και στα τοπικά προϊόντα. Και εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε από τη δική μας πλευρά, στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των αγροτικών προϊόντων, καθώς θεωρούμε την προβολή τους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας.
Μία Σημαντική Δράση που ξεκίνησαμε πριν από μερικά χρόνια αποτελεί το Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία και στα δίκτυα διανομής, το οποίο μέτρησε φέτος την έβδομή του διοργάνωση και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και εκθεσιακά γεγονότα του νησιού. Ένα σημείο συνάντησης των πρωταγωνιστών της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού του τόπου μας, παραγωγών, δικτύων, εμπόρων και Φορέων.
Η σύνδεση των δυο πιο βασικών πυλώνων στήριξης της τοπικής μας οικονομίας – αυτού του αγροδιατροφικού τομέα με τον τομέα του τουρισμού, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, πιστεύουμε ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να παράξει. Μέσα από το Forum φέρνουμε κοντά τους παραγωγούς με τα κανάλια διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων και τους ανθρώπους του τουρισμού. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εξασφαλίζεται η διάθεση της τοπικής παραγωγής, αλλά ενισχύεται ποιοτικά, η ανταγωνιστικότητα και των δύο τομέων συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συντελεί στην ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, καθώς και την ενημέρωση για τις τάσεις της διεθνούς αγοράς.
Σταδιακά η πρωτοβουλία αυτή απέκτησε Παγκρήτιο χαρακτήρα με τη συμμετοχή και των άλλων τριών Επιμελητηρίων της Κρήτης και πολλών άλλων φορέων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με απώτερο στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων Κρητικών ξενοδοχείων από την ντόπια παραγωγή. Έχει ήδη μετεξελιχθεί σε μοχλό για τη ενίσχυση των συνεργασιών των επαγγελματιών της περιοχής, ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ξενοδόχους να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς – μεταποιητές – προμηθευτές, χτίζοντας μια οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές.
Μια άλλη πρωτοβουλία είναι η δημιουργία του σήματος «ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ» και δικτύου κρητικών χειροτεχνών.
Μετά από χρόνια μεθοδικής προσπάθειας το Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμβολή των τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων που κατασκευάζουν προϊόντα λαϊκής τέχνης, δημιούργησε το δίκτυο ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο παρέχει την ομώνυμη Πιστοποίηση με στόχο τη διάδοση και ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων των τοπικών επιχειρηματιών ώστε να κατοχυρωθεί η δουλειά τους και να διαχωριστεί η Κρητική παραγωγή από τις εισαγόμενες απομιμήσεις. Τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης αγκάλιασαν ήδη την προσπάθεια και είναι αρωγοί στην υλοποίηση και απόδοση του σήματος στους τέσσερις νομούς. Στόχος δράσεων προώθησης είναι η Αναγνωσιμότητα κρητικών προϊόντων τέχνης και η σταδιακή καθιέρωση των προϊόντων με την Πιστοποίηση ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ στην αγορά ως αυθεντικές δημιουργίες ποιότητας με μοναδικά αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.
Ανάλογες δράσεις αποτελούν η δημιουργία δικτύων Ελαιολάδου και Τυριού, όπως και παλιότερα του δικτύου Οινοποιών, που σκοπό έχουν την προώθηση των αντιστοίχων Προϊόντων κ την Εμπορική τους αναβάθμιση.
Φίλες και φίλοι,
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έδειχνε και δείχνει έμπρακτα το ειδικό του ενδιαφέρον για την περιοχή της Μεσσαράς, διατηρώντας εδώ και χρόνια παράρτημα στις Μοίρες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του.
Μια σημαντική πρωτοβουλία που σας καλώ να έρθετε σε επαφή και να τη γνωρίσετε, είναι το Κεντρο Καινοτόμου Αγροδιατροφικης Επιχειρηματικότητας (ΚΕ.Κ.ΑΓ.ΕΠ) στις Μοίρες. Ένα εγχείρημα που ανέλαβε το 2017 το Επιμελητήριο Ηρακλείου για να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστική εκπαίδευση και κατάρτιση του Επιχειρηματία-Αγρότη. Το «Κέντρο Καινοτόμου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας» είναι ένα νέο, καινοτόμο εκπαιδευτικό μοντέλο, το οποίο επικεντρώνεται στον παραγωγό, εξετάζει τις ανάγκες του και τον βοηθά ν’ αντιμετωπίζει καθημερινά, πρακτικά προβλήματα. Το Κέντρο σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ παρέχει συνεχή επιχειρηματική και επιχειρησιακή πληροφόρηση, ώστε να θεμελιωθεί μια βάση για κάθε επαγγελματία του πρωτογενή τομέα και να μπορέσει να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο επιχειρηματία αυξάνοντας την κερδοφορία του.
Παράλληλα, επιδιώκεται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και ο αγροδιατροφικός τομέας περισσότερο καινοτόμος και εξωστρεφής, μέσα από τη διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση, και κυρίως ελκυστικός για τους νέους αγρότες.
Κυρίες και κύριοι.
Η εξάρτηση της Κρήτης από την αγροδιατροφή και τον πρωτογενή τομέα είναι γνωστή σε όλους όπως επίσης γνωστή είναι και η επίπτωση της αγροτικής οικονομίας ως πυλώνας ανάπτυξης και ευημερίας ειδικά για την περιοχή της Μεσσαράς.
Αυτό που οφείλουμε σήμερα ως φορείς ανάπτυξης είναι η διαφύλαξη και η εξέλιξη αυτής της οικονομίας, εστιάζοντας την προσοχή μας σε δύο σημαντικές απειλές.
Η πρώτη αφορά την μείωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών επιχειρήσεων και η δεύτερη τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές.
Οι λύσεις μπορούν να δοθούν μόνο μέσα συλλογική προσπάθεια και μέσα από μια ειλικρινή και διορατική συζήτηση μεταξύ των φορέων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, πανεπιστημιακών, τεχνολογικών κ ερευνητικών ιδρυμάτων κ φυσικά των παραγωγών. Το επιμελητήριο Ηρακλείου έχει την πρόθεση να αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο σε αυτό το διάλογο με σκοπό να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και διαχρονικής βιωσιμότητας του γεωργικού τομέα.
Κλείνοντας θα θέλαμε να συγχαρούμε τους διοργανωτές να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες και στους επισκέπτες να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη και πληροφόρηση.