Υλικά για την κρέμα:
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
- 5 βανιλίνες
- Ξύσμα από 1–2 λεμόνια (ανάλογα το μέγεθος)
- 2 κ.σ. μαργαρίνη (φυτική, νηστίσιμη)
Για τη βάση και την επικάλυψη:
- 2 φύλλα σφολιάτας (κατά προτίμηση νηστίσιμα)
- Ζάχαρη άχνη
- Κανέλα
👩🍳 Εκτέλεση:
- Προετοιμασία κρέμας:
- Σε μια κατσαρόλα, βάλε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίξε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
- Πρόσθεσε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.
- Όταν δέσει η κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακάτεψε μέσα τη μαργαρίνη μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
- Στήσιμο:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
- Σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί, στρώνεις το πρώτο φύλλο σφολιάτας και φροντίζεις να καλύπτει και τα πλαϊνά.
- Ρίχνεις την κρέμα και την απλώνεις ομοιόμορφα.
- Τοποθετείς από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, γυρνώντας τις άκρες προς τα μέσα.
- Χαράζεις ελαφρά την επιφάνεια (χωρίς να φτάσεις στην κρέμα).
- Ψήσιμο:
- Ψήνεις στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα.
- Σερβίρισμα:
- Αφήνεις να κρυώσει καλά (σημαντικό για να κόβεται ωραία).
- Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και κανέλα πριν σερβίρεις.
💡 Tips:
- Αν θέλεις πιο κλασική εμφάνιση μπουγάτσας, μπορείς να κόψεις σε τετράγωνα και να τα ζεστάνεις λίγο πριν σερβιριστούν.
- Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φύλλο κρούστας αντί για σφολιάτα — ψεκάζεις με λίγο λάδι ανάμεσα στα φύλλα.
(Με στοιχεία από το tlife.gr)