Υλικά συνταγής
400 γραμμ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση, όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι
2 κ.σ. (50 γραμμ.) βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. (50 γραμμ.) αλεύρι
550 ml φρέσκο γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
200 γραμμ. τυρί κρέμα
4 κρόκους αυγών χτυπημένους
100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
4 ασπράδια χτυπημένα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄. Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.
Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά. Προσοχή: Ανακατεύουμε πρώτα 1-2 κουταλιές μαρέγκα και αφού ενωθεί, τότε προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).
Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄. Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.
Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα. Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.
Πηγή: xespao.gr