Έναρξη της «κούρσας» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων έχουμε από σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων , παλαιοί απόφοιτοι, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις από σήμερα έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Οι φετινοί μαθητές έχουν ήδη υποβάλλει την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και εφέτος στα μέσα Ιουνίου, όπως και πέρυσι, καθώς λειτούργησε καλά το σύστημα την περσινή πρώτη χρονιά της πανδημίας , ενώ θα υπάρχει μείωση της ύλης κατά 30% στην Γ’ Λυκείου για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θυμίζουμε εξάλλου ότι κατά τις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις υπήρχαν δύο συστήματα το παλιό και το καινούργιο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ομαλά . Σε ότι αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις των υπολοίπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν και εφέτος.
Το υπουργείο Παιδείας αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων , με ανακατανομή των θέσεων προκειμένου να μην μείνουν πολλές κενές θέσεις με το σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Στόχος βέβαια του υπουργείου παραμένει να μην εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογίες 1,2 και 3 καθώς , σύμφωνα με τα στοιχεία, ποσοστό 30% δεν αποφοιτά ποτέ. Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στους 78.000 αντίστοιχα δηλαδή με πέρυσι και η ανακατανομή των θέσεων θα αποτυπωθεί στο μηχανογραφικό δελτίο, προκειμένου να μην είναι υψηλός ο αριθμός των κενών θέσεων.
Ελάχιστη βάση εισαγωγής, μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ και επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας για την τελική βαθμολογία των εξεταζομένων μαθημάτων είναι οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.
Αίτηση –Δήλωση από σήμερα
Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα (8-3-2021 μέχρι 19-3-2021) μπορούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση Δήλωση συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021 να συμπληρώσουν τις Αιτήσεις-Δηλώσεις τους, δηλαδή να προσθέσουν ειδικά μαθήματα ή προτίμηση για ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές/Αστυνομικές σχολές κλπ.Η Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποβάλλεται από τους αποφοίτους στα Λύκεια. Αρχικά ο υποψήφιος βρίσκει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, το υπόδειγμα της Α-Δ (Α-Δ απόφοιτος), το κατεβάζει και αν μπορεί το εκτυπώνει. Αν δεν μπορεί να το εκτυπώσει, μπορεί να το προμηθευτεί από το Λύκειό του.
Τα Πανεπιστήμια καθορίζουν ελάχιστη βάση εισαγωγής
Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στα Πανεπιστήμια και στις Στρατιωτικές σχολές, προκειμένου να ορίσουν τον συντελεστή βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων σε αυτά. Η ΕΒΕ θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος θα πολλαπλασιαστεί από συντελεστή τον οποίο θα ορίσει καθένα από τα πανεπιστημιακά τμήματα που εντάσσονται στο πεδίο.
Με βάση την απόφαση του υπουργείου, τα τμήματα μπορούν να επιλέξουν τον συντελεστή ανάμεσα στο 0,8 και το 1,2. Κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση θα ορίσουν τον γενικό συντελεστή αλλά και εκείνον των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών στην περίπτωση που απαιτούνται για την εισαγωγή στο τμήμα. Επισημαίνεται ότι ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι ενιαίος για την εισαγωγή υποψηφίων από ημερήσια ή εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα δεν καθορίσει τον συντελεστή της ΕΒΕ, ο καθορισμός γίνεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας.
Ανακατανομές στις θέσεις
Ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά περί τις 78000 θέσεις ενώ το υπουργείο θα κάνει ανακατανομή του αριθμού των θέσεων με στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών ΑΕΙ με στόχο να περιοριστούν οι κενές θέσεις σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής .Η ΕΒΕ είναι η βασική αλλαγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε σχέση με πέρυσι. Η ελάχιστη βάσης εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, και αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα της περιφέρειας με χαμηλές βάσης εισαγωγής. Συντελεστής βαρύτητας
Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Οι συντελεστές βαρύτητας δεν ίσχυσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 20202 με αποτέλεσμα στις βάσεις εισαγωγής να υπάρξουν πολλές ισοβαθμίες των υποψηφίων.. Ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα , δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
Μείωση ύλης-Δύο μηχανογραφικά
Η ύλη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της γ λυκείου είναι εφέτος μειωμένη κατά 30% λόγω της πανδημίας. Τα θέματα των Πανελλαδικών επιλέγονται από την ύλη που έχουν διδαχθεί όλοι οι μαθητές. Σε ό,τι αφορά στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως είπε ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων όταν θα κληθούν να επιλέξουν τα θέματα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι θα έχουν εικόνα ποια ύλη διδάχθηκαν ακριβώς οι μαθητές της Γ Λυκείου όλης της χώρας. Η κ. Κεραμέως λέει ότι, όπως κάθε χρόνο τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων γνωρίζουν με ακρίβεια την ύλη που έχουν διδαχθεί οι μαθητές όλων των σχολείων και επιλέγουν θέματα από αυτήν, ανεξάρτητα από το θέμα της πανδημίας και τα κλειστά σχολεία.
Παράλληλα θα υπάρξει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Πηγή: protothema.gr