Πρωτόγνωρες εικόνες του Θερμαϊκού Κόλπου «συνοδεύουν» το φαινόμενο της αμπώτης που έχει γίνει αισθητό τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές ανά την Ελλάδα, όπως είχε παρατηρηθεί και στην Κρήτη.
Στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης η στάθμη έχει κατέβει σημαντικά. Ακόμη πιο εμφανές και ταυτόχρονα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, συμφωνα με το Thes.gr.
H θάλασσα έχει τραβηχτεί προς το εσωτερικό για πολλές δεκάδες μέτρα με αποτέλεσμα βάρκες που πριν από μερικές ημέρες ήταν στο νερό τώρα να είναι κολλημένες στην στεριά.
ADVERTISING
Οι πολίτες μπορούν ακόμη και να περπατήσουν εκεί όπου κανονικά υπήρχε θάλασσα.
Στον Θερμαϊκό Κόλπο, η θάλασσα «αποτραβήχτηκε» με τη στάθμη του νερού να μειώνεται αισθητά, αποκαλύπτοντας σε διάφορα σημεία τον πυθμένα της θάλασσας, όπως αναφέρει παράλληλα το GRTimes.
Μαζί με τα βράχια ωστόσο, κατά μήκος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν και διάφορα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονταν «καλά κρυμμένα» κάτω από το νερό.
Επειδή πολλοί συνδύασαν το φαινόμενο με το σεισμό που έχει ήδη γίνει ή με κάποιον που πιθανότατα να γίνει, οι ειδικοί, σύμφωνα με το meteology.gr υποστηρίζουν πως το φαινόμενο έχει κυρίως να κάνει με τη διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης.
Αναφέρουν πως οι παρατεταμένες και εξαιρετικά υψηλές πιέσεις πάνω από τη χώρα μας, οι οποίες έφτασαν και τα 1035hpa, ήταν η αιτία που η θάλασσα τραβήχτηκε τόσο μέσα.
Σε αυτό βοήθησαν και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, που όπως είναι γνωστό, όταν κυριαρχούν στο πέλαγος, η στάθμη της θάλασσας στα βόρεια, υποχωρεί.
Το σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν και όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 6 Μαρτίου, στο Καβούρι.
Η θάλασσα υποχώρησε, επιτρέποντας στους κατοίκους να περπατήσουν από την παραλία μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή.
Εδώ και πάνω από μια βδομάδα η θάλασσα έχει τραβηχτεί αρκετά μέτρα προς τα μέσα στη Ραφήνα και την Αρτέμιδα . Αναφορές υπάρχουν όλη την εβδομάδα από την Καβάλα έως την Σίφνο.
Το τι συνεπάγεται και πού οφείλεται η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών,
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο.
«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».
Αναφερόμενος στο τσουνάμι που είχε πλήξει τη Σάμο πριν κάποιους μήνες, επισήμανε, ότι το φαινόμενο είχε 7-8 λεπτά μέχρι να σημειωθεί. «Και όμως προλάβαμε και ειδοποιήσαμε κόσμο μέσα σε αυτό το χρόνο. Αυτό δεν έχει προηγούμενο».
Πηγή: thes.gr – irafina.gr
Πηγή: protothema.gr