ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
250 γρ. φέτες ζαμπόν, κομμένες σε κυβάκια
120 ml γάλα, πλήρες
90 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
60 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
5 αυγά, medium + 1 κρόκο, για το άλειμμα
4 κ.σ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Παπαρουνόσπορο, για το πασπάλισμα
Σουσάμι, για το πασπάλισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψουν.
2 Έπειτα, προσθέτουμε το ζαμπόν, τη γραβιέρα, το ρεγκάτο. το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
3 Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ. και στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας στην επιφάνεια του.
4 Κατόπιν, απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας από πάνω ομοιόμορφα, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Αν δούμε ότι το φύλλο περισσεύει, κόβουμε περιμετρικά και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να κλείσουμε καλά την πίτα.
5 Ύστερα, αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο, κάνουμε μικρές τρύπες στην πίτα με ένα ίσιο μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα.
6 Τέλος, αφαιρούμε τη ζαμπονοτυρόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: giorgostsoulis.com