Υλικά συνταγής
800 γρ. καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
4 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα πρώτα κάθετα και μετά σε λεπτές φέτες
80 ml ελαιόλαδο
1 κονσέρβα αποφλοιωμένο ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
3 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γ. πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή (προαιρετικά)
3/4 φλ. τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μεγάλη πατάτα, ξεφλουδισμένη ολόκληρη (βάζουμε τη πατάτα για να δώσει το άμυλό της και να δέσει η σάλτσα. Αν θέλετε τη κόβετε σε κομμάτια όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και τη σερβίρετε μαζί με τα καλαμαράκια).
λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό για σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τα καλαμάρια, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βάζετε μαζί με τα πλοκάμια τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα σκέτα, χωρίς νερό. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι τους και σιγοβράζετε τα καλαμαράκια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λ ή μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.
Προσθέτετε και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε να αχνίζετε τα υλικά, ανακατεύοντας συχνά για 8-10 λ. Μετά προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα ντοματάκια με το χυμό τους, το μπαχάρι, τη καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά) και τόσο νερό ώστε η στάθμη του να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση της κατσαρόλας. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε τα πράσα και τη πατάτα ολόκληρη, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το φαγητό σας, με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα, για 50 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμαράκια και να δέσει καλά και μελώσει η σάλτσα του.
Διορθώνετε, μετά από δοκιμή, το αλατοπίπερο, ρίχνετε τον άνηθο, ανακατεύετε, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε το φαγητό σας περιχυμένο προαιρετικά με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το συνοδεύετε μόνο με ζεστό ψωμί ή με πατάτες τηγανιτές, ρύζι πιλάφι ή ζυμαρικό επιλογής σας.
Πηγή: sintayes.gr