Υλικά συνταγής
Για τη μαρινάδα:
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
½ πράσινη πιπεριά
½ κρεμμύδι ξερό
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. νερό
1 κ.γ. πάπρικα
λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κοντοσούβλι:
800 γρ. χοιρινός ώμος, κομμένος σε μεγάλα κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες/κύβους
1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες/ κύβους
1 – 1½ κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη μαρινάδα: Τοποθετείτε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά της μαρινάδας (δηλ.: 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη, ½ πράσινη πιπεριά, ½ κρεμμύδι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι) και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Για το κοντοσούβλι: Κόβετε το κρέας σε μέτρια προς μεγάλα κομμάτια, τα τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ, τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με 1 πρέζα ρίγανη. Τα ανακατεύετε προσθέτετε και το μείγμα μαρινάδας και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα απ” όλες τις πλευρές. Σκεπάζετε το μπολ με αλουμινόχαρτο και βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 3 ώρες να μαριναριστεί το κρέας.
- Παίρνετε 4 μέτρια ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια (τα οποία έχετε μουλιάσει σε νερό για να μη καούν) ή αντίστοιχα μεταλλικά και περνάτε τα κομμάτια του χοιρινού, προσθέτοντας ανάμεσα στα κομμάτια κρέατος φέτες κρεμμυδιού, πιπεριάς και ντομάτας.
- Τοποθετείτε σε γάστρα (ή ταψί που θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο) τις πατάτες και τη μαρινάδα του κρέατος που έμεινε, τις αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και 3/4 ποτήρι νερό ή ζωμό κότας. Τις πασπαλίζετε με 1-2 καλές πρέζες ρίγανη, ανακατεύετε και από πάνω τοποθετείτε τα καλαμάκια με το κοντοσούβλι.
- Καλύπτετε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1:45-2 ώρες ανάλογα με το πάχος των κομματιών του κρέατος και το μέγεθος που κόψατε τις πατάτες.
- Αφαιρείτε το καπάκι της γάστρας (ή το αλουμινόχαρτο από το ταψί) και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λ περίπου επιπλέον, μέχρι να πάρουν χρώμα το κοντοσούβλι και οι πατάτες, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά στο μισά του χρόνου.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείτε να αλείψετε το κρέας 2-3 φορές με με λίγο ελαιόλαδο.
Πηγή: sintayes.gr