Υλικά για ζύμη
200 ml νερό χλιαρό
1 φακελακι μάγια
Λίγο αλάτι
Λίγο βούτυρο κοντά 1 κσ ( το βάζω με το μάτι) Ροδόπης αγελαδινο η κάτι αντίστοιχο
1 κσ ζαχαρη
500 αλεύρι Αγίου Γεωργίου
1 ασπράδι αυγού
2 κσ σπορελαιο.
Για την γέμιση
Ταχίνι
Μέλι η ζάχαρη
Κανέλα
Λίγο λιωμένο βούτυρο.
Σιρόπι
Μισό ποτήρι νερό
1 κσ μέλι
1 ξυλάκι κανέλα.
Λίγο λιωμένο βούτυρο
Πασπαλισμα με αυγό και σιρόπι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ζυμάρι όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνετε να φουσκώσει το ζυμάρι. Το χωρίζετε σε 5 μπάλες το πολύ.
Ανοίγετε φύλο λεπτό στρογγυλό και αλοιφετε με λιγοοοο βούτυρο,μέλι η ζαχαρη, λίγο κανελα ταχίνι να πάει παντου εκτός την πανω άκρη αφήστε λίγο για να κλείσουμε το ζυμάρι να κολλήσει.
Τυλίγετε το ζυμαρι σαν μπαστούνι στρυφτα λεπτές λεπτές στρώσεις όταν φτάσετε στην πάνω άκρη με λίγο νερό το αλειφετε και κλείνετε το ζυμάρι και το πλαθετε όσο μπορείτε ένα μακρι μπαστουνι.
Το κάνετε σαν σαλιγκάρι, το πατάτε ελαφρά και το αλοιφετε με αυγό και το σουσάμι. Στο ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 .Όταν βγει θα έχετε έτοιμο μέλι και το αλοιφετε με σιρόπι.
2 μεγάλα σαλιγκάρια
Η Συνταγή είναι από κ. Κυριακη Αθανασακη – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.