Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφερόμενος στο ζήτημα των S-400, υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα ολοκληρωθεί (φωτ. A.P. Photo/Emrah Gurel).
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αποκάλυψε ποια θέματα θεωρεί η Άγκυρα σημαντικά κεφάλαια της ελληνοτουρκικής ατζέντας, τα οποία εκτιμά πως πρέπει να συζητηθούν και έθεσε θέμα «νησιών». Στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκυο της Τουρκίας TRT, ο κ. Καλίν ανέφερε πως είναι «τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα, ειδικά τα νησιά και το Αιγαίο, θέματα ασφαλείας, περιοχές υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας, και πολλά άλλα θέματα».
Ο Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο και την αναφορά του σε «δυνάμεις κατοχής». «Αυτό δεν βοηθάει στη διαδικασία αποκλιμάκωσης. Είναι προκλητική δήλωση», είπε ο κ. Καλίν.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο ΣΚΑΪ και όσα δήλωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ελπίζω ότι αυτός ο εποικοδομητικός τόνος θα συνεχιστεί και πως ο 62ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών θα λάβει χώρα στην Αθήνα όπως συμφωνήσαμε. Συζητείται η διεξαγωγή τον Μάρτιο», πρόσθεσε ο κ. Καλίν.
Ο κ. Καλίν στο ζήτημα των S-400 και για την πρόταση της αποθήκευσής τους που έκανε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε πως παρερμηνεύτηκε η δήλωση του Ακάρ και τόνισε πως η συμφωνία για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα ολοκληρωθεί και θα τηρηθεί μέχρι τέλους η απόφαση που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον του φόρουμ «Φιλία», που διοργανώθηκε στην Αθήνα. O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως «οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες, που απευθύνονταν εναντίον της χώρας μας από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στο τέλος αυτού του φόρουμ, το οποίο υποτίθεται ότι “δεν στοχεύει καμία χώρα”, καταδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια μιας συμμαχίας να οικοδομηθεί πάνω στην εχθρότητα προς στην Τουρκία, όχι στη “φιλία”».
Επιστολή γερουσιαστών
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Τούρκοι βουλευτές έσπευσαν να κατακρίνουν την επιστολή 54 Αμερικανών γερουσιαστών στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την οποία ζητείται από την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επιστολή των γερουσιαστών «συνιστά το πλέον πρόσφατο παράδειγμα εχθρικών προσπαθειών κατά της Τουρκίας, που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και ασύμβατες με το συμμαχικό πνεύμα», σχολίασαν 87 Τούρκοι βουλευτές, όλοι μέλη της τουρκοαμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας, σε δήλωσή τους την Παρασκευή.
«Οι αβάσιμες και ανεύθυνες κατηγορίες των γερουσιαστών με στόχο την εσωτερική και εξωτερική πολιτική μας δεν συνάδουν κατά κανέναν τρόπο με τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, ούτε με τη συμμαχία μας υπό το ΝΑΤΟ», επισήμαναν, επίσης, τα μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Πηγή: kathimerini.gr